Nadal en Djokovic spelen finale

Titelverdediger Rafael Nadal en de Serviër Novak Djokovic strijden zondag om de titel op Wimbledon.

De Spanjaard haalde de finale door een 5-7, 6-2,6-2, 6-4 overwinning op de Schot Andy Murray.

Djokovic, die door het halen van de eindstrijd Nadal maandag aflost als de mondiale nummer één, was de Fransman Jo-Wilfried Tsonga de baas met 7-6 (4), 6-2, 6-7 (9), 6-3.

Murray, die in 2008 en 2010 ook al door Nadal uit de finale werd gehouden, begon goed en kwam in de eerste set nimmer in de problemen op zijn eigen opslag. Ook de Spanjaard serveerde prima, maar in de twaalfde game werd hij toch gebroken en het publiek geloofde in een wonder.

Misser met grote gevolgen

Murray gooide echter in de tweede set zijn eigen glazen in. Op 2-1 liet hij een enorme kans liggen. Met een leeg veld voor zich sloeg hij de bal uit en in plaats van 15-40 was het 30-30. Nadal pakte de game en de zes volgende games waren eveneens voor de Spanjaard.

Murray, die ook de derde set verloor met 6-2, weigerde te capituleren. Ook niet nadat de Spanjaard hem in de eerste game van de vierde set opnieuw gebroken had en hij zelf even later twee kansen om langszij te komen had laten liggen.

Murray kon echter te zelden gaten in de hechte verdediging vinden van Nadal, die in de gehele partij op nog geen tien onnodige fouten te betrappen was.

Harder werken

"Ik moet nog twee of drie procent harder gaan werken dan ik nu doe", vertelde Murray na afloop. "Ik moet een zo goed mogelijke atleet worden."

Murray weet dat het in de top om details gaat. "Iedere week leer je iets nieuws in de training, tijdens wedstrijden, in je voeding en in de sportschool. De concurrentie is enorm groot. Dus om hetzelfde niveau te halen als de toppers en ze ook nog eens op te jagen, moet je harder werken dan zij doen. Ik moet nóg beter zien te worden", aldus de nummer vier van de wereld.

De Schot kreeg werd na afloop gecomplimenteerd door Nadal. "Hij is de beste speler zonder grandslamtitel die ik ooit heb gezien. Andy verdient het een grandslamtoernooi te winnen."

Nerveuze start Djokovic

Tsonga had in de kwartfinales na een 2-0 achterstand in sets met nagenoeg foutloos aanvallend spel niet alleen veel indruk gemaakt, maar ook zesvoudig winnaar Roger Federer opzij gezet.

Wellicht kende Djokovic daardoor een wat nerveuze start, want hij werd direct gebroken. Nadat hij op 4-5 echter had voorkomen dat Tsonga de eerste set won, nam de Serviër, die in 2011 pas een keer verloor, de touwtjes stevig in handen.

Djokovic brak na de simpel gewonnen tiebreak Tsonga direct in de eerste game van de tweede set en hij stoomde zonder noemenswaardige tegenstand door naar een 2-0 voorsprong en een simpele zege in drie sets leek in de maak.

Tsonga overleeft matchpoints

Pas toen Djokovic de finale in zicht kreeg, slopen er fouten in zijn spel en omdat Tsonga alles-of-niets begon te spelen, werd de slotfase van de derde set toch nog onverwacht spannend.

Tsonga kwam eerst lansgzij en serveerde op 5-4 voor de set, maar faalde. Djokovic pakte twee games op rij, maar faalde ook toen hij voor de wedstrijd opsloeg. In de tiebreak waren er drie setpunten en twee matchpoints en trok Tsonga net aan het langste eind (11-9).

Zijn opleving was echter niet meer dan een stuiptrekking, want in de vierde set liep Djokovic snel uit naar 3-0. Tsonga rammelde wat later nog wel aan de deur, maar Djokovic hield die ferm gesloten.