Hoge opkomst bij referendum Marokko
De stembureaus in Marokko zijn gesloten. Kiezers konden in een referendum stemmen over de nieuwe Marokkaanse grondwet.
Volgens een woordvoerder lag de opkomst op 70,7 procent, wat ongekend hoog wordt genoemd. Voor middernacht wordt de voorlopige uitslag verwacht. De definitieve uitslag van het referendum komt na het weekend, als ook de stemmen uit het buitenland zijn geteld.
Minder macht
De Marokkanen konden vandaag stemmen over een nieuwe, gewijzigde grondwet. Door die wijziging wordt de politieke macht van koning Mohammed wat beperkt en krijgen regering en parlement meer bevoegdheid. Zo mag de koning niet meer bepalen wie premier wordt, maar moet hij de leider van de grootste partij na de verkiezingen benoemen als premier.
Volgens de protestbeweging in Marokko stelt het referendum weinig voor, omdat de koning toch de meeste macht in handen houdt. Eén van de oppositiebewegingen, de 20 Februari Beweging, riep op tot een boycot, omdat die de hervorming niet ver genoeg vindt gaan.
Zo blijft koning Mohammed leider van het leger en religieus leider van het land. Ook houdt hij de hand in benoemingen van ministers. Wel wordt de rechtspraak onafhankelijker.
20 februari
Met het referendum reageert Mohammed op de Arabische Lente. Door toe te geven aan de roep om hervormingen zou de koning een revolutie als in Egypte en Tunesië proberen te voorkomen.
Maar Marokko is geen Tunesië of Egypte. De 20 Februari Beweging organiseerde op 20 februari dit jaar wel een grote betoging, maar die kreeg geen vervolg met andere grote demonstraties zoals in Tunesië en Egypte. De betoging was ook gericht op democratische hervormingen en niet zo zeer tegen de koning. Die is juist redelijk populair.
Naar aanleiding van 20 februari beloofde Mohammed hervormingen. Drie maanden later, op 9 juni, vulde hij die belofte concreet in met de aankondiging van een nieuwe grondwet, waarover vandaag het referendum is gehouden.
Meerderheid
Ondanks de oproep tot een boycot van de 20 Februari Beweging zal een meerderheid van de Marokkanen waarschijnlijk toch voor de nieuwe grondwet hebben gestemd.