NOS NieuwsAangepast

Hu waarschuwt communistische partij

De Chinese president Hu Jintao heeft de leden van de communistische partij gevraagd gedisciplineerder te zijn dan ooit. Tijdens een toespraak bij de viering van het 90-jarig bestaan van de partij waarschuwde hij dat corruptie de partij de steun van het volk kan kosten.

Critici beschuldigen partijleden ervan dat ze hun posities danken aan connecties en achterkamertjespolitiek.

Hu's toespraak zat vol communistische retoriek over de obstakels en groeipijnen die China moet overwinnen. "We hebben alle reden om trots te zijn op wat de partij en het volk hebben bereikt, maar we hebben geen reden om zelfingenomen te worden", zei de president.

Onrust

Hu maakte nog eens duidelijk dat de partij China in een ijzeren greep wil houden. Volgens hem hebben de laatste 90 jaar bewezen dat de sleutel voor vooruitgang bij de partij ligt. "Onze partij is dankzij z'n eigen kracht en die van het volk in staat geweest fouten te corrigeren. Ze is herrezen na tegenslagen en gaat zegevierend voorwaarts."

Hu zei dat de partij het contact met de realiteit soms kwijt was, maar hij zei niets over de terreur en honger die onder Mao tientallen miljoenen levens kostten.

De partij werd op 23 juli 1921 in Sjanghai opgericht door een klein groepje studenten, onder wie Mao Zedong. In 1949 kwamen de communisten aan de macht en stichtte Mao de Volksrepubliek China. Met 80 miljoen leden is de communistische partij de grootste partij ter wereld.

De viering van vandaag wordt gehouden tegen een achtergrond van sociale onrust. De enorme economische groei heeft geleid tot meer welvaart, maar ook tot een grote kloof tussen arm en rijk en meer corruptie.

Feest

De toespraak van de president in de Grote hal van het Volk was slechts één van de honderden feestelijke evenementen tijdens de viering van het 90-jarig bestaan van de partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl