NOS NieuwsAangepast

Normen voor antibiotica voor dieren

Door redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

Veehouders weten vanaf vandaag hoeveel antibiotica ze mogen gebruiken. De pas opgerichte Autoriteit Diergeneesmiddelen heeft richtlijnen en streefwaarden voor verantwoord gebruik gepubliceerd.

Een overheidsinstituut gaat controleren of veehouders zich aan de streefwaarden houden.

Boeren die te veel antibiotica gebruiken, worden daarop aangesproken. Boeren die ver over de normen heen gaan, krijgen opdracht ermee te stoppen. Dierenartsen die te veel antibiotica voorschrijven, worden op dezelfde manier aangesproken.

Sancties

Het antibioticagebruik in de veehouderij loopt sterk uiteen. Sommige boeren geven hun vee vier tot vijf keer zo veel als andere veehouders. De Autoriteit Diergeneesmiddelen richt zijn pijlen in eerste instantie op die grootverbruikers, want een zeer beperkt aantal dierenartsenpraktijken schrijft het overgrote deel van alle antibiotica voor.

Er bestaat nog geen mogelijkheid om sancties te treffen tegen veehouders of dierenartsen die zich niets aantrekken van de normen. Het productschap Vee en Vlees is bezig om het tuchtrecht van de sector algemeen bindend te verklaren, maar ook het productschap heeft geen sanctiemogelijkheden tegen teveel antibioticagebruik.

De Autoriteit Diergeneesmiddelen wil met haar streefwaarden voor antibioticagebruik de boeren in staat te stellen in 2011 het antibioticagebruik ten opzichte van 2009 met 20 procent te verminderen. In 2013 moet het met 50 procent gedaald zijn ten opzichte van 2009.

Effect op de mens

Nederland is in de Europese veehouderij kampioen antibioticagebruik. Door de overdaad in de veeteelt worden veel bacteriën resistent. Zo bevat vrijwel alle kip die in Nederland te koop is resistente bacteriën.

Die kunnen rechtstreeks of via de voedselketen in mensen terecht komen. Als die vervolgens een infectie bij de mens veroorzaken, is die lastig te bestrijden en in sommige gevallen zelfs helemaal niet meer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl