NOS NieuwsAangepast

EU-voorzitter Polen kijkt naar oosten

Polen is vanaf vandaag voor een half jaar voorzitter van de Europese Unie. De regering in Warschau wil van deze periode gebruik maken om landen die vroeger bij de Sovjet-Unie hoorden meer bij de EU te betrekken.

Zo wil Polen de banden met Servië en Oekraïne versterken en gesprekken beginnen met Armenië en Georgië. Volgens correspondent Wouter Meijer probeert Polen zich te profileren als regionale leider.

De komende zes maanden zal Polen een drijvende kracht zijn voor de Europese zaak en tegen nationalisme en eigenbelang strijden, zei premier Tusk deze week.

Tusk riep ook op tot Europese solidariteit om de financiële crisis in Griekenland op te lossen. Polen zelf is daar slechts indirect bij betrokken, omdat het land de euro nog niet heeft ingevoerd. Alleen landen in de eurozone doen mee aan de noodhulp voor Griekenland, Portugal en Ierland.

Profijt

De afgelopen jaren had Polen belangstelling om de zloty in te ruilen voor de euro, maar door de financiële crisis in sommige eurolanden zijn die plannen voorlopig van de baan.

Het is de eerste keer dat Polen voorzitter is van de EU. In 2004 werd het land lid, na een referendum waarin de voorstanders van lidmaatschap het maar net wonnen. Polen heeft economisch gezien veel profijt gehad van de EU. Inmiddels zijn de meeste Polen blij met 'Brussel'.

Het roulerende voorzitterschap was de afgelopen periode in handen van Hongarije, ook een land dat niet in de eurozone zit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl