Schiphol mag PFAS-opslag Badhoevedorp uitbreiden, bezwaren omwonenden afgewezen
Ondanks honderden bezwaren van omwonenden, mag Schiphol doorgaan met de uitbreiding van de opslag van met PFAS vervuilde grond bij Badhoevedorp. De gemeente Haarlemmermeer heeft groen licht gegeven om de vierde opslaglocatie in gebruik te nemen, schrijft omroep NH.
In totaal maakten zo'n 600 mensen bezwaar tegen de vierde opslaglocatie bij het dorp. Ze deden dat vanwege zorgen over hun gezondheid. Ongeveer een kwart van de bezwaarmakers woont binnen een straal van twee kilometer van de opslag. Die klachten zijn volgens de gemeente inhoudelijk behandeld.
De grond die Schiphol op de terreinen opslaat is vervuild met schadelijke PFAS uit blusschuim dat jarenlang op Schiphol werd gebruikt. Inmiddels ligt er volgens de regionale omroep 200.000 ton vervuilde grond en komt er dus nog meer bij.
Volgens Schiphol, de gemeente en de Omgevingsdienst blijkt uit verschillende onderzoeken dat het gaat om ongevaarlijke concentraties. Omwonenden geloven dat niet, bleek eerder al tijdens een bijeenkomst waar ook Schiphol en de Omgevingsdienst bij aanwezig waren.
Badhoevedorper en oud-huisarts Flip Bruhl zei toen namens de omwonenden: "Bij wind zien we de stofdeeltjes opwaaien, bij regen zien we de modder de naastgelegen sloot instromen. En dat terwijl u beweert dat de opslag veilig is." Een deel van de omwonenden durft geen groenten of eieren uit eigen tuin meer te eten, schrijft de omroep.
Reinigen
Schiphol wil de opgeslagen grond in Badhoevedorp uiteindelijk gaan reinigen via een speciale schoonmaakinstallatie die al is aangekocht. De vergunningen daarvoor zijn nog niet goedgekeurd. Het vliegveld wil het schone zand dat overblijft hergebruiken.