Greenpeace-activisten beklimmen vanaf bootjes het boorplatform
NOS NieuwsAangepast

Gasboring boven Schiermonnikoog mag beginnen

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

  • Rob Koster

    Economieverslaggever

Het gasbedrijf One-Dyas mag beginnen met de gaswinning ten noorden van Schiermonnikoog. Dat heeft de voorzieningenrechter bij de Raad van State bepaald in afwachting van een bodemprocedure die is aangespannen door verschillende natuurorganisaties.

De Duitse en de Nederlandse overheid hebben vergunningen afgegeven voor het boren. Het gaat om een van de grootste nieuwe aardgasvelden die de afgelopen jaren in de Noordzee zijn ontdekt. Het veld ligt 20 kilometer ten noorden van de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Borkum. Natuurorganisaties zijn bang voor aantasting van de natuur in de omgeving en overmatige stikstofproductie.

Eerder oordeelde de rechter dat er -inmiddels herstelde- gebreken zaten in de verstrekte omgevingsvergunning, maar dat er in principe naar aardgas geboord mag worden. Tegen dat besluit zijn de natuurorganisaties in beroep gegaan bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Die natuurorganisaties eisten dat in afwachting van het hoger beroep de voorbereidende werkzaamheden van One-Dyas stilgelegd worden. Dat verzoek heeft de rechter nu afgewezen. Dat betekent dat het booreiland naar de boorlocatie gesleept mag worden en dat One-Dyas gas kan gaan winnen.

Groningenveld dicht

Zowel het demissionaire kabinet als de nieuwe coalitie is voorstander van nieuwe aardgasboringen in de Noordzee. Die zijn nodig om Nederland na sluiting van het Groningenveld niet volledig afhankelijk te maken van de import van aardgas.

De rechter acht de kans dat het besluit om aardgaswinning toe te staan uiteindelijk wordt teruggedraaid te klein om nu alle werkzaamheden stil te leggen. Bovendien benadrukt de rechter dat bij de installatie van het platform haast geboden is omdat de benodigde transportmiddelen en installatiewerktuigen "zeer beperkt beschikbaar" zijn.

Greenpeace teleurgesteld

Greenpeace is teleurgesteld over het besluit van de rechter: "Midden in de klimaatcrisis en naast de kwetsbare Waddenzee naar nieuw gas boren is en blijft onverstandig," zegt Faiza Oulahsen van de milieuorganisatie.

Het bedrijf One-Dyas denkt nu eind van dit jaar het eerste aardgas uit de zeebodem te kunnen halen. "Dat is goed nieuws voor de leveringszekerheid, de economie en voor het klimaat, omdat we dankzij de productie minder aardgas hoeven te importeren", zegt bestuursvoorzitter Chris de Ruyter van Steveninck.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl