Donald Sutherland in 2016 tijdens het filmfestival van Cannes
NOS NieuwsAangepast

Acteur Donald Sutherland (88), bekend van MASH en The Hunger Games, overleden

Acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon Kiefer Sutherland meldt dat op X. De Canadese acteur was bekend van rollen in films als Klute, MASH, The Dirty Dozen, Don't look now, Novecento, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

Sutherland was sinds begin jaren 60 actief als acteur en speelde in vele tientallen films en series. Voor een bijrol in de televisiefilm Citizen X uit 1995 kreeg hij zowel een Golden Globe als een Emmy Award. Voor zijn bijrol in de tv-film Path to War won hij in 2003 een tweede Golden Globe.

Zijn zoon Kiefer maakte het overlijden van zijn vader bekend op X:

Een Oscar kreeg Sutherland niet, maar in 2017 kreeg hij wel erkenning van de Academy, de organisatie achter de felbegeerde filmprijzen. Die kende hem een speciale Acadamy Award toe, een oeuvreprijs voor de vele "onuitwisbare" en "waarachtige" rollen die hij tijdens zijn leven had gespeeld. In Hollywood werd hij in 2011 geëerd met een ster op de Walk of Fame.

Sutherland was drie keer getrouwd. Met zijn tweede echtgenote, actrice Shirley Douglas, kreeg hij in 1966 een tweeling, Rachel en Kiefer Sutherland. Die laatste werd ook een bekende Hollywood-acteur.

Sutherland ging tot op hoge leeftijd door met acteren. Hij overleed in Miami, na een lang ziekbed, melden verschillende Amerikaanse media. Zijn dood komt enkele maanden voor de publicatie van zijn memoires Made up, but still true, over zijn leven als Hollywoodacteur.

'Legendarische filmografie'

Op sociale media reageren verschillende filmregisseurs op Sutherlands overlijden. "Ik had het geluk met hem te werken in Backdraft", schrijft regisseur Ron Howard op X.

"Een van de meest intelligente, interessante en boeiende filmacteurs aller tijden. Hij was ongelooflijk veelzijdig en creatief, en hij had het lef en de toewijding om het verhaal en het publiek op uitmuntende wijze te bedienen", aldus de Hollywoodregisseur.

Collega Edgar Wright memoreert op Instagram twee van zijn films waarin Sutherland een hoofdrol speelde: Don't Look Now (1973) en Invasion Of The Bodysnatchers (1978).

"Maar die vormen slechts het topje van de ijsberg van zijn legendarische filmografie", schrijft Wright. "Hij was grappig, laconiek, maar ook intens en dramatisch aanwezig in zoveel memorabele films."

Helen Mirren, die met Sutherland speelde in The Leisure Seekers (2017), roemt zijn scherpe brein en zijn grote kennis. "Hij combineerde deze grote intelligentie met een diepe gevoeligheid. Dit alles maakte hem tot de filmlegende die hij werd."

"We hebben een legende verloren, een ervaren acteur die unieke en geloofwaardige personages creëerde elke keer dat hij voor de camera stond", schrijft Jon Cassar, die zowel Donald als Kiefer Sutherland regisseerde in 2015's Forsaken, op X.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl