NOS NieuwsAangepast

'Bezuinigingen Vogelaarwijken onvermijdelijk'

Door redacteuren Babette olde Hanhof en Jikke Zijlstra

In bijna alle Vogelaarwijken wordt de komende jaren bezuinigd. Nieuwbouwprojecten worden geschrapt, uitgesteld of in fases uitgevoerd. Veel 'sociale' projecten voor kinderen, jongeren en werklozen sneuvelen, en sommige steden stoppen met de straatcoaches.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS onder wethouders van gemeenten met een of meer Vogelaarwijken. Doordat het Rijk vanaf volgend jaar geen extra geld meer steekt in deze 'krachtwijken' en corporaties veel last hebben van de economische crisis moeten bestuurders keuzes maken wat nog wel en wat niet meer door kan gaan. De meeste gemeenten blijven wel zo veel mogelijk investeren in veiligheid en leefbaarheid.

'Onvermijdelijk'

De bezuinigingen druisen in tegen de oproep van voorzitter Wim Deetman van de visitatiecommissie wijkenaanpak. Die onderzocht het afgelopen jaar de veertig Vogelaarwijken, genoemd naar voormalig minister Ella Vogelaar. Vandaag presenteerde de commissie haar eindrapport. Deetman vindt dat bestuurders lef moeten tonen om de wensen van wijkbewoners centraal te stellen en niet die van hun eigen organisatie.

Uit de belronde van de NOS blijkt dat veel wethouders wel korten op ambtenaren, maar ook het mes zetten in allerlei projecten in de Vogelaarwijken. Wethouders betreuren dit, maar zeggen dat het onvermijdelijk is nu het Rijk vijf jaar eerder dan was afgesproken stopt met de extra subsidie voor deze wijken.

Zo gaan in bijna alle veertig wijken veel nieuwbouwplannen niet door of worden ze uitgesteld. In de Zaanse Vogelaarwijk Poelenburg is voorlopig een streep gezet door de bouw van een multifunctioneel gebouw waarin een school, woningen en een centrum voor jeugd en gezin zouden komen. In Deventer gaat de geplande sloop- en nieuwbouw van 500 woningen voorlopig niet door. In sommige steden staan ook renovatieplannen op de tocht.

Straatcoaches

Veel gemeenten zetten verder het mes in sociale projecten die onvoldoende resultaat opleveren. Zo stopt Utrecht met de straatcoaches en schrapt Zaanstad onder andere een project om jongeren aan een baan te helpen en een persbureau voor kinderen.

In Deventer komt waarschijnlijk een einde aan huismeesterprojecten, de controle op illegale kamerverhuur en trainingen om schooluitval tegen te gaan. In Groningen stoppen ook diverse werkgelegenheidsprojecten.

Sommige wethouders zeggen nauwelijks te hoeven korten op de 'krachtwijken', zoals de wethouders van Den Haag, Delft en Enschede. Verder kijken veel gemeenten of bewoners projecten kunnen overnemen. Die beweging sluit aan bij een van de aanbevelingen van de commissie om het overschot aan professionals in te dammen en bewoners meer verantwoordelijkheid te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl