NOS NieuwsAangepast

EU-landen stemmen toch in met fel bediscussieerde natuurherstelwet

De Europese natuurherstelwet gaat er tóch komen. Vandaag stemden de ministers van milieu uit de 27 lidstaten over de wet. Oostenrijk was intern verdeeld over de wet, maar maakte gisteren bekend toch het plan te zullen steunen.

Met de wet wil de Europese Commissie de natuurgebieden in Europa herstellen. Vooral de agrarische sector was een felle tegenstander van de beoogde plannen; zij ervaren de strengere milieuregels als een bedreiging voor hun bedrijven.

In de wet staat dat er in 2030 herstelmaatregelen moeten komen voor 30 procent van de natuurgebieden die in slechte staat zijn. En in 2050 zou er voor 90 procent een herstelplan moeten zijn. Alle lidstaten moeten op basis van de wet een eigen herstelplan maken.

De wet, een initiatief van voormalig Eurocommissaris Frans Timmermans, stond lange tijd in de ijskast. Vijf jaar geleden begon de EU voortvarend met de klimaat- en milieuplannen, maar stuitten op veel weerstand. In heel Europa waren boerenprotesten.

Landen trokken daarom hun steun voor de opgestelde natuurherstelwet in, ook Nederland. Begin maart maakte demissionair minister Van der Wal (Natuur en Stikstof), onder druk van de nieuwe Tweede Kamer, bekend dat ze met 'tegenzin' tegen de wet zou stemmen. Dit omdat Nederland niet aan de stikstof- en waterkwaliteitsdoelen zou kunnen voldoen, en er mogelijk nog meer onhaalbare doelen bij zouden komen.

Oostenrijk naar EU-hof

Nederland, Italië, Polen, Zweden, Finland, Hongarije steunden de wet bij de stemming in Luxemburg niet. België onthield zich van stemming. De voorstanders haalden samen de benodigde meerderheid, dankzij de ommezwaai van Oostenrijk. De Oostenrijkse milieuminister Leonore Gewessler, van de De Groenen-partij, besloot maandag bij de stemming toch voor te stemmen.

Kort na de uitkomst van de stemming maakte bondskanselier Nehammer van Oostenrijk bekend naar de Europese rechter te stappen. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

Geen verbod, wel, je best doen

Gedurende de periode van het initiatief tot aan de stemming van vandaag is de natuurherstelwet al danig afgezwakt. Het oorspronkelijke plan van de natuurherstelwet om een verbod op verslechtering van de natuur in te voeren, werd geschrapt. Nu moeten landen simpelweg hun best doen om te voorkomen dat natuurgebieden achteruitgaan.

Timmermans reageert op X verheugd: "Mooie dag voor de Europese natuur: de Raad neemt de natuurherstelwet aan. Ook mooi dat vals spel door Nederland niet is beloond. Maar bovenal: onze natuur krijgt nu een kans op herstel en dat is heel dringend nodig."

Land- en tuinbouworganisatie LTO uit zijn zorgen over de wet. "De natuurherstelwet schiet haar doel voorbij en zal vergaande gevolgen hebben voor het platteland en boerenerf", zegt de organisatie. De LTO zegt dat het sinds het begin voor natuurherstel is, "maar niet op deze manier".

"Het gaat daarbij met name over het gebruik van landbouwgrond in Nederland en de gevolgen van deze verordening voor het verdienvermogen van Nederlandse boeren en tuinders", schrijft de LTO in een verklaring.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl