Het ontplofte gebouw
NOS NieuwsAangepast

Dode, gewonden en vermisten na ontploffing Antwerpse appartementen

In Antwerpen is een zware explosie geweest in een gebouw met appartementen. Van het gebouw met vier verdiepingen zijn de bovenste drie etages grotendeels weggeblazen. De politie meldt dat een 44-jarige bewoner om het leven is gekomen.

De brandweer bevestigt dat er nog vier mensen in het gebouw zijn. Het gaat om twee mannen, een vrouw en een kind. Naar hen wordt gezocht. Vijf gewonden, onder wie drie zwaargewonden, zijn vanmorgen naar het ziekenhuis gebracht.

De ontploffing was vanochtend rond 06.30 uur langs een drukke weg in Hoboken, een wijk in het zuiden van de stad. Omwonenden hoorden een harde knal. Er lag puin, huisraad en veel glas op straat.

Dit zijn beelden van het gebouw:

Schade na explosie in appartementencomplex Antwerpen

Het gebouw is erg instabiel, waardoor het nog niet veilig is om naar binnen te gaan. Toen brandweermensen vanochtend vroeg naar binnen gingen, stortte een muur in.

De brandweer zoekt nu vanaf de buitenkant met een ladderwagen naar de slachtoffers. De hulpverleners hebben een geluidssensor op het gebouw gericht en organiseerden stiltemomenten, om te horen of er binnen iemand geluid maakte. Dat leverde niets op.

Er zijn ook warmtecamera's en speurhonden ingezet en er is gespecialiseerd materieel gearriveerd om het gebouw te stabiliseren en het dak te verwijderen. Naar verwachting duurt de operatie nog tot in de avond.

Mogelijk gasontploffing

Een getuige zegt tegen de krant De Morgen dat ze kort na de explosie een vrouw op straat zag. "Ik zag een vrouw in paniek naar buiten lopen, roepend naar wellicht familieleden die zich nog in het gebouw bevonden."

De VRT meldt dat het mogelijk gaat om een gasontploffing, maar de brandweer heeft dat nog niet bevestigd. De panden naast het getroffen gebouw zijn ontruimd. Bij meerdere gebouwen zijn ruiten gesneuveld en een van de naastliggende gebouwen is onbewoonbaar verklaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl