Treinreizen ov-chipkaart moet simpeler

In- en uitchecken met de ov-chipkaart voor treinreizigers die een reis maken met verschillende vervoerders, moet eenvoudiger worden. Dat is een van de aanbevelingen van de commissie-Meijdam aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

De commissie vindt dat het over twee tot drie jaar mogelijk moet worden om per treinreis één keer in en uit te checken. Nu moeten treinreizigers per vervoerder opnieuw in- en uitchecken. Dat vergeten reizigers nogal eens en ook de verschillen in incheckpalen zorgen voor problemen. De reizigers draaien dan op voor de kosten.

Commissievoorzitter Meijdam zegt dat het zo lang moet duren omdat het aan elkaar knopen van verschillende softwaresystemen ingewikkeld is en tijd kost.

Minister Schultz van Haegen is blij met het advies en hoopt "dat de reiziger uiteindelijk nog veel blijer zal worden."

Opstaptarief

Ook wil de commissie dat het dubbele opstaptarief verdwijnt. Dit is een startbedrag dat een reiziger betaalt per reis. Voor één reis met drie vervoerders, betaalt de reiziger drie keer het opstaptarief van 0,80 euro. Meijdam denkt dat dit probleem binnen een jaar is opgelost met een tijdelijke softwareoplossing.

OV-autoriteit

Verschillende aanloopproblemen bij de ov-chipkaart zijn niet voortvarend aangepakt, vindt de commissie. Meijdam adviseert een ov-autoriteit in te stellen om knopen door te hakken.

Alle OV-bedrijven moeten daarin deelnemen, schrijft Meijdam. De nieuwe OV-autoriteit zou dan het beleid moeten bepalen en de uitvoering daarvan zou bij Trans Link Systems moeten liggen. TLS is nu in handen van een deel van de OV-vervoerders. Meijdam hoopt zo dat het onderlinge vertrouwen bij de OV-vervoerders wordt hersteld.

"Ik hoop dat we vóór het eind van het jaar een bindende overeenkomst hebben tussen de vervoerders, de decentrale overheden, het Rijk en de consumenten", zegt Meijdam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl