NOS NieuwsAangepast

Zijlstra wil af van zesjescultuur

Staatssecretaris Zijlstra vindt dat het roer om moet in het hoger onderwijs. Hij wil dat er een einde komt aan de zogenoemde zesjescultuur op hogescholen en universiteiten. Zijn plan wordt morgen besproken in het kabinet.

Zijlstra wil strenger worden voor mensen die nog tot het hoger onderwijs willen worden toegelaten, als voor degenen die al een studie volgen.

Volgens de staatssecretaris moet het gemakkelijker worden voor onderwijsinstellingen om eindexamencijfers te laten meetellen bij de selectie van studenten. Maar cijfers mogen niet het enige selectiecriterium zijn; er moet bijvoorbeeld ook een motivatiegesprek worden gevoerd.

Bachelorsdiploma

De plannen sluiten aan bij die van de organisatie van universiteiten, VSNU. Ruim de helft van de studenten haalt in vier jaar een bachelorsdiploma. Afgesproken is dat dit in 2014 70 procent moet zijn, maar dan moet de selectie strenger worden, stelt de VSNU.

Voorzitter Pascal ten Have van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) onderschrijft het door Zijlstra en de universiteiten geschetste probleem: "Veel studenten zitten niet op hun plaats en er is veel uitval."

Maar een strengere selectie is volgens hem niet de oplossing. "Want de universiteiten krijgen nu het alleenrecht om te beslissen wie er mag gaan studeren en dat helpt geen enkele student. Studenten moeten uiteindelijk zelf een goede keuze maken."

'Top van het vwo'

Ook Sebastiaan Hameleers van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt de gekozen aanpak niet goed. "Het lijkt erop dat er selectie op selectie gaat plaatsvinden", zegt hij.

Het ISO vreest dat er alleen nog wordt gekeken "naar de top van het vwo en dat mensen die tussen de 6 en 8 of 9 halen, niet meer zouden mogen toetreden tot een wetenschappelijke opleiding".

Hameleers vindt het een beter idee als universiteiten gaan meedenken over de eindexamens in het voortgezet onderwijs

Lees ook: weblog over de vwo-eindlijst van Zijlstra

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl