NOS SportAangepast

Tsonga klopt Federer in tweede thuis

Roger Federer is in de kwartfinales van Wimbledon verrassend uitgeschakeld. De zesvoudig kampioen verspeelde tegen Jo-Wilfried Tsonga een 2-0 voorsprong in sets: 6-3, 7-6 (3), 4-6, 4-6, 4-6.

De als derde geplaatste Federer beschouwt Wimbledon als zijn tweede thuis, maar voor het tweede opeenvolgende jaar werd hij al in de kwartfinales terug naar Zwitserland gestuurd.

Vorig jaar verloor hij van de Tsjech Tomas Berdych, dit keer zat een Fransman hem dwars, al zag het daar aanvankelijk totaal niet naar uit. Federer speelde de eerste twee sets subliem. Vooral de service van de Fed-Express liep als een trein, waardoor Tsonga maar weinig in te brengen had.

De Fransman schroefde zijn niveau na de tweede set op en bij Federer oogde het net iets minder scherp allemaal. Tsonga nam telkens snel een break voorsprong en kwam met ijzersterk serve-volleyspel op eigen opslag nooit in de problemen.

Nog nooit in zijn lange loopbaan had Federer, die in de gehele partij maar één breekpunt kreeg, een voorsprong van 2-0 in sets prijs moeten geven.

Djokovic verslaat tiener Tomic

Tsonga treft nu Novak Djokovic, die voor de derde keer de halve finales van Wimbledon haalde. De als tweede geplaatste Serviër won in Londen in een matig duel met 6-2, 3-6, 6-3, 7-5 van Bernard Tomic.

Daarmee kwam een einde aan het sprookje van de achttienjarige Tomic. De Australische qualifier won onder meer van Nikolaj Davydenko en Robin Söderling, maar kwam tegen Djokovic net tekort.

De Serviër speelde verre van goed. Hij liet af en toe wel zijn klasse zien, maar oogde geregeld ongeconcentreerd en maakte veel te veel fouten. Daardoor kon Tomic zelfs een set pakken en nam hij in de derde een 3-1 voorsprong. Djokovic was echter op tijd weer bij de les.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl