NOS NieuwsAangepast

Gespannen rust op Tahrirplein in Caïro

Door Dirk Wanrooij in Caïro

Op het inmiddels wereldberoemde Tahrirplein in het centrum van Caïro lopen op woensdagochtend twee werelden in elkaar over. Zakenmensen en winkelend publiek in de weer met hun dagelijkse bezigheden lopen langs gewonden die langs de randen van het plein verzorgd worden in geïmproviseerde hospitalen.

De scènes doen denken aan de opstand die begin dit jaar het einde inluidde van president Mubarak. Stukken steen, glas en ander puin bedekken de straten rondom het plein terwijl her en der demonstranten liggen uit te blazen na een lange nacht.

Bijna vijf maanden nadat de massale demonstraties tegen Mubarak waren begonnen, zijn de demonstranten terug uit onvrede over uitblijvende resultaten. Voor het eerst sinds die tijd roepen demonstranten massaal leuzen tegen de militaire interim-regering.

Conflict

Duizenden mensen gingen gisteravond de straat op. Een klein conflict dat zich al maanden voortsleept liep uit de hand.

Sinds de val van Mubarak liggen de families van de 'martelaren van de revolutie' overhoop met het nieuwe regime. Zij zijn verwikkeld in een juridische strijd om de moordenaars van hun familieleden voor de rechter te krijgen. In hun ogen worden de schuldigen en hun leidinggevenden beschermd door de huidige machthebbers.

Traangas

Nadat de familieleden gisteravond in aanvaring waren gekomen met de politie, besloten ze verhaal te gaan halen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na wederom felle gevechten bij het ministerie verplaatste het centrum van het protest zich naar het Tahrirplein.

De oproerpolitie en een aanzienlijk aantal politiemannen in burger reageerde met eindeloze reeksen traangasgranaten. Maar die tactiek werkte slechts averechts. In de daaropvolgende uren stroomde het plein vol met demonstranten die zich verdedigden met molotovcocktails en stenen. Barricades werden opgeworpen en weer afgebroken.

Hoge prijs

De demonstranten slaagden er in de vroege ochtend in de politie te verdrijven uit de directe omgeving van het plein. De prijs die ze betaalden was hoog. Volgens verschillende aanwezigen kwam een jonge demonstrant om nadat hij was geraakt door een traangasgranaat. Daarnaast werden tientallen gewonden gedurende de nacht naar de nabij gestationeerde ziekenauto's gedragen.

Dit alles droeg slechts bij aan de woede van de menigte die inmiddels het vertrek eist van de militaire interim-regering. Hoewel de situatie in de loop van woensdagochtend rustiger werd, lijkt het er niet op dat de protesten zomaar zullen eindigen. Als er vanuit de politiek geen duidelijk antwoord komt in lijn met de eisen van de betogers, belooft het vanavond weer een hete avond te worden in Caïro.

(Dirk Wanrooij is journalist en woont in Caïro)

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl