Een brulaap wordt opgelapt bij een dierenarts in Comalcalco
NOS Nieuws

Tientallen brulapen in Mexico bezweken door extreme hitte

In de zuidelijke Mexicaanse deelstaat Tabasco zijn sinds begin deze maand zeker 83 brulapen bezweken door de extreme hitte. De dieren, die in bomen leven, raken uitgedroogd. Daardoor zijn ze er slecht aan toe. "Ze vallen als appels uit de bomen", zegt bioloog Gilberto Pozo tegen persbureau AP.

Die val, vanaf soms tientallen meters hoogte, wordt hen vaak fataal, maar volgens Pozo wordt het hoge sterftecijfer verklaard door een combinatie van factoren: extreme hitte, droogte, houtkap en bosbranden.

Daardoor zijn de brulapen verstoken van water, schaduw en fruit, essentieel voor hun overleven:

Tientallen brulapen in Mexico 'vallen als appels uit bomen' door extreme hitte

Sinds maart zijn door de hitte ook al ten minste 26 mensen overleden in Mexico. In de loop van deze maand zijn op verschillende plekken recordtemperaturen gemeten; de hoogste in Ciudad Victoria in de deelstaat Tamaulipas, waar het 47 graden werd. In het hele land valt al het hele jaar veel minder regen dan gemiddeld waardoor watertekorten ontstaan en stuwmeren opdrogen.

Dierenartsen vrezen dat het werkelijke aantal omgekomen brulapen in de honderden loopt. Als zieltogende dieren door vrijwilligers of reddingswerkers worden gevonden komen ze vaak terecht bij dierenartsen, die hen proberen te koelen met ijs en hen infuzen met een zoutoplossing geven om ze te laten aansterken.

Flink bijten

Als de brulapen er weer bovenop komen is het wel een toer om ze in toom te houden, want het zijn wilde dieren die agressief kunnen zijn tegen mensen en flink kunnen bijten. Als ze weer tot leven komen, moeten ze bij de artsen in een kooi verblijven tot ze weer in het wild kunnen worden uitgezet.

Ondanks hun agressieve gedrag en het vervaarlijke gebrul waaraan ze hun naam danken, zijn brulapen geliefd in het broeierig hete Tabasco, waar veel oerwouden en moerassen zijn. Vooral bij zonsopgang en zonsondergang laten ze zich vaak luidruchtig horen.

Veeg teken

Dat brengt mensen er toe om brulapen die het moeilijk hebben, en zeker de jonkies, te helpen. Ze proberen bij te voeden met fruit en water en nemen de dieren zelfs mee naar huis, maar artsen waarschuwen om dat niet te doen. Huisdieren als katten en honden dragen ziektekiemen bij zich die gevaarlijk kunnen zijn voor brulapen.

Bioloog Pozo ziet het sterven van de brulapen door de hitte als een veeg teken voor het ecosysteem. "Dit zegt iets over wat er aan de hand is met de klimaatverandering", concludeert hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl