NOS NieuwsAangepast

'Invoering wietpas kan doorgaan'

De invoering van de wietpas kan doorgaan, concludeert het ministerie van Veiligheid en Justitie naar aanleiding van een uitspraak van de Raad van State.

Volgens die uitspraak mogen gemeenten buitenlanders weren uit coffeeshops. Ze mogen dat alleen niet doen op basis van een plaatselijke verordening, maar alleen via de Opiumwet.

Wietpas

Het kabinet is van plan een wietpas in te voeren voor coffeeshops, die alleen geldt voor mensen die in Nederland wonen. Per coffeeshop mogen maximaal 1000 tot 1500 passen worden uitgegeven.

Het ministerie benadrukt nu dat onderscheid tussen Nederlanders en buitenlanders volgens de Raad van State niet in strijd is met Europese regels en de Grondwet.

Easy Going

In 2006 moest de coffeeshop Easy Going drie maanden dicht, omdat buitenlanders hier drugs hadden gekocht. Dit is volgens de Raad van State een foute beslissing geweest.

De verordening die werd toegepast om drugstoerisme tegen te gaan, was geregeld buiten de Opiumwet om. En dat kan niet, vindt de Raad van State. Als Maastricht de verordening juridisch beter had onderbouwd, was er geen probleem geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl