De kermis in Emmeloord
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Zes aangiftes van mishandeling op kermis in Emmeloord

Zes mensen hebben aangifte gedaan van mishandeling op de kermis in Emmeloord (Flevoland). Twee mensen deden aangifte van vernieling. Dat blijkt uit een brief van burgemeester De Groot aan de gemeenteraad van Noordoostpolder, waar Emmeloord onder valt.

Vorige week waren er meerdere dagen op rij ongeregeldheden op de kermis. Jongeren en jongvolwassenen keerden zich tegen kermisexploitanten. Die zijn uitgescholden voor 'zigeuner' en 'kankerjood' en er zijn vernielingen aangericht.

Ook werd er met stenen en vuurwerk gegooid. Een groep jongeren hield zich tot diep in de nacht op bij de stand- en slaapplekken van de exploitanten. Daar werd onder andere getoeterd en lawaai gemaakt.

Beveiliging opgeschaald

Volgens de burgemeester was een ruzie tussen een kermismedewerker en een bezoeker de aanleiding voor de ongeregeldheden. De burgemeester blijkt een noodverordening te hebben opgesteld voor de laatste dag van de kermis, maar die is niet ingezet. Wel werden andere maatregelen genomen: de kermis ging 's avonds uren eerder dicht en de beveiliging werd opgeschaald.

Uiteindelijk is één persoon aangehouden. Vrijdagavond is ook een aantal mensen bekeurd. Hoeveel precies, is niet duidelijk. Dat komt doordat de bekeuringen door verschillende politie-eenheden zijn uitgeschreven, schrijft Omroep Flevoland. Ook gingen agenten en boa's bij tien jongeren thuis op bezoek voor een gesprek in het bijzijn van hun ouders.

De burgemeester, politie en Openbaar Ministerie onderzoeken nog welke maatregelen ze kunnen nemen tegen jongeren van wie vaststaat dat ze betrokken waren bij de ongeregeldheden. De Groot wil ook nog in gesprek met een lokale welzijnsorganisatie en scholen.

Incident

Hij noemt de gebeurtenissen rond de kermis "een incident". Er wordt uitgebreid geëvalueerd om herhaling te voorkomen, zegt hij. Daarbij sluit ook de branchevereniging van kermishouders aan.

Advertentie via Ster.nl