NOS VoetbalAangepast

Menotti (85), Argentijnse bondscoach tijdens WK 1978, overleden

Argentijnen rouwen om overlijden oud-bondscoach Menotti

César Luis Menotti, de oud-bondscoach die Argentinië in 1978 ten koste van Nederland naar de wereldtitel leidde, is op 85-jarige leeftijd overleden.

'El Flaco' was van 1974 tot 1982 coach van Argentinië dat in Buenos Aires in de WK-finale na verlenging met 3-1 van het Nederlands elftal won.

Mario Kempes, topscorer van het WK 1978 en tweemaal trefzeker in de finale, noemde Menotti een bron van inspiratie. "Zijn passie voor het spel, zijn tactische wijsheid en zijn nederigheid inspireerden hele generaties spelers en coaches, waaronder ikzelf."

Menotti was spits bij diverse clubs in eigen land en speelde zelf elf interlands voor hij op zijn 31ste al coach werd. Naast Argentinië had de kettingrokende coach onder meer FC Barcelona (met landgenoot Diego Maradona in de ploeg), Atlético Madrid, Sampdoria, diverse Argentijnse topclubs en Mexico onder zijn hoede.

Cesar Luis Menotti bij de Argentijnse selectie in 2019

"Eén van de grote figuren in het voetbal heeft ons verlaten", schreef Lionel Messi op Instagram na het overlijden van de oud-coach, die in 2019 op zijn tachtigste nog terugkeerde in de directie van de nationale voetbalbond.

Claudio Tapia, voorzitter van de Argentijnse bond, bedankte Menotti voor zijn nalatenschap: "Beste Flaco, het doet zoveel pijn om afscheid van je te moeten nemen. Je hebt ons zoveel nagelaten tijdens je tijd in het nationale team, voor Argentinië en voor het voetbal"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl