NOS Nieuws

Onweer van vannacht zorgde voor schade, maar vooral voor mooie plaatjes

Flinke onweersbuien trokken vannacht over het land. Veel mensen schrokken wakker van de donder en bliksem en legden weerlichten en inslagen vast. Hieronder een selectie van weerfoto's die we binnenkregen, onder andere via NOS Ooggetuige.

Jacinda Bakker zat nog op de bank toen het onweer begon. "Ik dacht, ik ga even buiten kijken." Toen ze daar stond maakte ze deze foto in haar achtertuin in Biddinghuizen.

Bliksem in Biddinghuizen

Jan uit Delft maakte onderstaande foto vanaf zijn balkon. Hij schrok wakker en kwam meteen in actie. "Deze bliksem ging gepaard met een gigantische knal." Of de inslag ook gevolgen had, weet hij niet.

Delft

Jelle Bakker wordt enthousiast van onweer en ging op pad om foto's te maken. Deze maakte hij aan het einde van de avond in Harderwijk. "Daar duurde het onweer ongeveer 45 minuten."

Bliksem in Harderwijk

In Nederhorst den Berg in Noord-Holland sloeg de bliksem in het dak van een huis. Bewoonster Ria vertelt aan regionale omroep NH dat ze wakker werd van ongebruikelijk licht en geluid. Toen ze met haar man ging kijken, zag ze vlammen op zolder.

Snel gingen ze met hun hond en kat naar buiten. "We zijn er allemaal gezond en wel uit gekomen. We zijn ongelofelijke mazzelkonten." Het dak is deels weggeslagen door de brand.

De schade in het dak van Ria na een blikseminslag.

Ook in de regio Den Haag ging het flink tekeer. Volgens Omroep West lagen veel mensen wakker van het gedonder. In een flat in de stad werden zestien appartementen ontruimd na een brand. De brandweer weet niet zeker of blikseminslag de oorzaak is, maar zegt dat het wel goed mogelijk is.

Even wennen

Volgens NOS-weervrouw Roosmarijn Knol was het onweer niet heftiger dan anders. "We moeten weer even wennen. We hebben best een lange tijd geen heel actief onweer gehad."

De stevige onweersbuien van afgelopen nacht trokken vooral over de Randstad, van noord naar zuid. "Doordat daar veel mensen wonen, waren er ook veel waarnemingen."

Op deze kaart zie je de bliksemontladingen van afgelopen avond (donker) en nacht (licht):

Volgens de weervrouw kunnen we de komende dagen meer onweer verwachten. "We komen in de tijd van het jaar waarin het warmer begint te worden. Je ziet dan dat het strijdtoneel tussen warme en koude lucht vaker onweersbuien oplevert."

Ook vanavond is er nog kans op onweer, maar minder dan afgelopen nacht en alleen in het zuidoosten van het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl