Koning Charles gaat weer voor het eerst op werkbezoek sinds in februari bekend werd dat hij kanker heeft
NOS Nieuws

Wekdienst 30/4: Koning Charles weer aan het werk • 1 op 9 jongeren kreeg jeugdzorg

Goedemorgen! De Britse koning Charles heeft vandaag zijn eerste werkbezoek sinds in februari naar buiten kwam dat hij kanker heeft. En het Internationaal Gerechtshof in Den Haag doet uitspraak in een zaak van Nicaragua, dat vindt dat Duitsland geen wapens zou moeten leveren aan Israël.

Eerst het weer: hier en daar valt wat regen, de buien trekken in de loop van de ochtend weg. Overdag zonnig met wat bewolking. Later meer kans op buien en 's avonds een klap onweer. Het wordt 17 tot 23 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden. En hier zie je de actuele situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Britse koning Charles heeft vandaag weer zijn eerste werkbezoek sinds in februari naar buiten kwam dat hij kanker heeft. Samen met koningin Camilla bezoekt hij een kankercentrum.
  • Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag doet uitspraak over de beschuldigingen van Nicaragua, dat vindt dat Duitsland de Genocideconventie van 1948 schendt door wapens te leveren aan Israël. ICJ-voorzitter Nawaf Salam zal de uitspraak voorlezen.
  • Bij het Internationaal Gerechtshof is vandaag ook de eerste dag van een tweedaagse hoorzitting in een zaak die Mexico heeft aangespannen tegen Ecuador. Mexico heeft een klacht ingediend bij het ICJ vanwege een politie-inval in de Mexicaanse ambassade in Ecuador. Daarbij werd de Ecuadoraanse oud-vicepresident Jorge Glas opgepakt.
  • Joost Klein, de Nederlandse songfestivalinzending houdt een half uur lang een besloten repetitie in de Malmö Arena, waar het Eurovisie Songfestival volgende week wordt gehouden.
  • Bayern München en Real Madrid treffen elkaar in de halve finales van de Champions League. De aftrap is om 21:00 uur.

Wat heb je gemist?

Het kabinet versoepelde de afgelopen jaren de stikstofregels speciaal voor Schiphol, meldt NRC. De luchthaven kon daardoor in september makkelijker een natuurvergunning krijgen. Die was nodig omdat Schiphol anders het aantal vluchten, en ook het aantal banen, zou moeten halveren. Hoge ambtenaren zagen de versoepeling niet zitten, maar minister Van der Wal legde dat advies naast zich neer, blijkt uit interne stukken die de krant via milieuorganisaties in handen heeft gekregen. Deskundigen zeggen tegen NRC dat de natuurvergunning waarschijnlijk niet standhoudt bij de rechter.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Ten minste 4 doden na Russische raketaanval op school in Odesa: zeker 32 mensen zijn gewond geraakt. Het schoolgebouw staat aan zee op een plek waar vaak veel inwoners en toeristen wandelen.
  • CBS: 1 op 9 jongeren kreeg afgelopen jaar jeugdzorg: het gaat om 474.000 jongeren, zo'n 7000 meer dan een jaar eerder. Vooral aan meisjes is meer zorg verleend, zoals psychotherapie. Het aantal jongeren dat hulp krijgt met opvang, of waarbij ze onder toezicht komen te staan, nam juist af.
  • OM past beleid aan na afluisteren Van Lienden en journalisten: het OM moet bij afluisterpraktijken waar journalisten bij betrokken zijn eerst toestemming hebben van de rechter. Vanaf 1 mei worden die regels aangescherpt. Het OM luisterde in 2022 journalisten van De Correspondent af die in gesprek waren met Sywert van Lienden over de mondkapjesdeal. De nieuwssite spreekt van een schending van bronbescherming.

En dan nog even dit:

Joost Klein vertrok gisteren naar Malmö, waar hij voor Nederland op het Eurovisiesongfestival gaat optreden. Bij het uitzwaaimoment voor de pers gaf de Europapa-zanger een interview op geheel eigen wijze.

Joost Klein klaar voor vertrek naar Malmö: 'Veel gemediteerd en geairfryd'

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl