NOS SportAangepast

Brons voor Korrel op EK judo, geen eremetaal voor Van 't End en Spijkers

Michael Korrel heeft op de EK judo in Zagreb een bronzen medaille veroverd in de categorie tot 100 kilogram. De Europees kampioen van 2022 won na een slopende strijd van Azeri Zelym Kotsojev.

Korrel wint bronzen medaille op EK judo in klasse tot 100 kilogram

Een golden score, die bijna net zo lang duurde als de reguliere speeltijd, bracht uiteindelijk verlossing voor Korrel. Daarin won hij met een waza-ari van Kotsojev, die regerend Europees kampioen was.

Geen eremetaal Van 't End en Spijkers

Noël van 't End slaagde er in de klasse tot 90 kilo niet in een bronzen medaille te veroveren. In een boeiende strijd tegen de Roemeen Alex Cret, waarin beide judoka's al vroeg twee straffen te pakken hadden, verloor de Nederlander in de golden score.

Van 't End, de wereldkampioen van 2019, viel steeds minder aan naarmate de partij vorderde. Voor die inactiviteit werd hij uiteindelijk bestraft door de scheidsrechter: dat was zijn derde straf en dus was de wedstrijd direct voorbij.

Ook Jur Spijkers, de laatste Nederlander die in actie kwam op de EK judo, verloor de strijd om de bronzen plak. In de zwaargewichtencategorie verloor hij van de Rus Tamerlan Basjajev. Spijkers kwam al snel een waza-ari achter en werd niet lang daarna op zijn rug geworpen: ippon.

Het was de achtste keer dat Spijkers Basjajev ontmoette; hij verloor al deze partjien.

Vrouwen niet in de prijzen

De Nederlandse judovrouwen konden in Zagreb in de zwaardere klassen niet voor eremetaal zorgen. Karen Stevenson en Marit Kamps strandden in de tweede ronde, Guusje Steenhuis kwam in de klasse tot 78 kilo een ronde verder.

Guusje Steenhuis

Steenhuis is de nummer 4 van de wereld, maar had in haar eerste partij tegen Prodan (IJF-42) een golden score nodig. Vervolgens bleek Lytvynenko (IJF-10) te sterk en verloor ze in de herkansingen ook van Sampaio (IJF-13).

In de klasse boven 78 kilo kreeg Kamps (IJF-12) drie strafjes tegen Ceric uit Bosnië (IJF-24). Stevenson (IJF-20) kwam tekort tegen de nummer 2 van de wereld, de Israëlische Herschko.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl