De Explosieven Opruimingsdienst Defensie onderzoekt het verdachte voorwerp dat in de buurt van het museum is gevonden
NOS Nieuws

Explosief gevonden in Franeker na plofkraak bij pand Kaatsmuseum

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft vanmiddag in Franeker een explosief gevonden. Het explosief werd gevonden in de buurt van het Kaatsmuseum, waar vannacht een plofkraak was.

De plofkraak was rond 03.30 uur. De geldautomaat die doelwit was, zat aan de buitengevel van het pand van het Kaatsmuseum, dat volledig is gewijd aan de Friese sport.

Volgens omwonenden klonk er een enorme knal. "De alarmlichten van allemaal auto's gingen af. Ik dacht: dit is geen vuurwerk", zei een bewoner vanochtend. Door de explosie werd de geldautomaat uit de muur geblazen en raakte de gevel flink beschadigd.

Explosief gevonden bij scooter

In het onderzoek naar de plofkraak werd rond 15.30 uur het explosief gevonden in de Pim Mulierstraat, op enkele minuten afstand van het museum. De EOD heeft het explosief inmiddels veiliggesteld en meegenomen, meldt Omrop Fryslân.

"Uit onderzoek moet nog blijken of er een verband is met de plofkraak", aldus de politie. Volgens de politie lag het explosief bij een scooter. De EOD was vanochtend al bij het museum voor onderzoek. De daders zijn voortvluchtig. Het is volgens de politie onduidelijk of ze iets buit hebben buitgemaakt.

De schade in het museum na de plofkraak

Voorzitter Bram Bonnema van het Kaatsmuseum ging vannacht meteen naar het museum toe. "Dit is zinloze vernieling", zei hij toen. "Achter de geldautomaat zit een vitrine met kaatsprijzen. Ik maak me grote zorgen om hoe het er van binnen uitziet." Het Kaatsmuseum is het oudste sportmuseum van Nederland.

Lange tijd mocht de voorzitter het pand niet in, maar nadat het politieonderzoek was afgerond mocht hij naar binnen. "De tranen sprongen in mijn ogen", zei hij.

Eerder dacht Bonnema nog dat het museum een paar dagen dicht zou zijn, maar nu denkt hij dat het wel weken duurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl