Joanne van Lieshout (links)
NOS Sport

Van Lieshout in finale EK judo, ook De Wit naar eindstrijd na winst op titelverdediger

Judoka's Joanne van Lieshout en Frank de Wit hebben de finale bereikt op de Europese kampioenschappen in het Kroatische Zagreb. De 21-jarige Van Lieshout versloeg in de halve finales van de klasse tot 63 kilo de Kroatische Katarina Kristo met waza-ari in de golden score.

Eerder was Van Lieshout al te sterk voor de Bulgaarse Joana Manova (waza-ari), Jana Makretskaja uit Rusland (ippon) en Lubjana Piovesana uit Oostenrijk (ippon). In de finale treft de Nederlandse Renata Zachova uit Tsjechië.

De Wit was in de halve finale te sterk voor Vedat Albayrak, die bij de laatste twee EK's goud pakte in de klasse tot 81 kilo. De Wit won op waza-ari van de in Kazachstan geboren judoka, die in 2016 nog voor Griekenland uitkwam op de Olympische Spelen en sinds 2018 onder Turkse vlag judoot.

De Wit opende zijn Europese titelstrijd met een zege op de Fin Oskari Makinen (ippon) en klopte vervolgens ook de Roemeen Adrian Sulca (ippon) en de Ier Maxim Trigub (waza-ari).

Geke van de Berg verloor, in dezelfde gewichtsklasse als Van Lieshout (tot 63 kilo) in de achtste finales tegen de Sloveense Andreja Leski (waza-ari). Ze was in haar eerste duel nog wel te sterk voor de Turkse Habibe Afyonlu (waza-ari).

Ook voor Hilde Jager en EK-debutant Koen Heg zit het erop in Zagreb. Jager had in de herkansing nog zicht op eremetaal, maar verloor van Lara Cvjetko uit Kroatië met ippon.

Heg verloor al in de tweede ronde van van de Fin Turpal Djoukaev (waza-ari).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl