Onderzoek na de aanslag in Istanbul
NOS Nieuws

Syrische vrouw veroordeeld tot levenslang voor aanslag in Istanbul

Een Syrische vrouw is door een Turkse rechtbank veroordeeld tot levenslang voor een aanslag in Istanbul. Bij de aanslag in een drukke winkelstraat in november 2022 vielen zes doden. Ook raakten 81 mensen gewond, onder wie een aantal toeristen.

De Syrische vrouw heeft verklaard dat ze handelde in opdracht van de Syrisch-Koerdische YPG-militie. Turkije ziet deze groepering als een verlengstuk van de door het land verboden Koerdische PKK. De PKK staat in Turkije, Europa en de VS op de lijst van terroristische organisaties.

De vrouw zegt dat ze door de YPG is getraind. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nooit opgeëist. De Turkse politie heeft in totaal 46 verdachten gearresteerd na de aanslag. Tegen 35 van hen loopt nog een zaak.

Op beelden van een bewakingscamera is de explosie te zien:

Doden en gewonden bij explosie in centrum Istanbul

Enkele dagen na de aanslag voerde Turkije als vergelding luchtaanvallen uit op plaatsen in het noorden van Syrië en Irak. Volgens Turkije zijn toen onder meer schuilplaatsen en munitiedepots van de PKK en de YPG geraakt.

In tegenstelling tot de PKK staat de YPG niet op Europese en Amerikaanse lijsten van terroristische organisaties, tot woede van Turkije. De YPG is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl