NOS Nieuws

Storing luchtverkeersleiding wordt extern onderzocht

Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) laat extern onderzoek doen naar de landelijke storing van 15 april. Door die storing in het luchtverkeersleidingsysteem (AAA) moest een aantal vluchten uit veiligheidsoverwegingen worden omgeleid naar België. Volgens LVNL was het wel direct duidelijk dat het niet door 'externe factoren' komt. Van een hack is volgens hen geen sprake.

De storing had een relatief kleine impact omdat die laat op de avond begon. Toch kon een aantal vliegtuigen dat klaarstond voor vertrek vanaf 23:00 uur niet niet meer opstijgen en moest een aantal landingen worden omgeleid naar België. Met behulp van een back-upsysteem konden een paar vliegtuigen nog landen. Rond 01:30 uur was de storing voorbij.

Systeemupdate

Het AAA-systeem combineert alle informatie over het vliegverkeer en laat dit op de radarschermen zien van de luchtverkeersleiding. Tijdens het voorbereiden van een update daarvan ging het systeem door onbekende oorzaak in storing.

Daardoor moest het AAA-systeem opnieuw worden opgestart en dat duurde vervolgens tot 01:30 uur. Tijdens die herstart kon een aantal vluchten wel worden afgehandeld.

Verder onderzoek door een externe partij moet de oorzaak achterhalen en de kans op herhaling verkleinen. "Een veilige en efficiënte operatie is onze kerntaak. Passagiers en vliegtuigmaatschappijen hebben er recht op dat wij zorgvuldig onderzoek doen", zegt directeur Michiel van Dorst van LVNL.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl