NOS NieuwsAangepast

Ernstige droogte in Hoorn Afrika

In het oosten van Afrika worden ruim tien miljoen mensen getroffen door de aanhoudende droogte. Volgens de VN heeft de Hoorn van Afrika te maken met de grootste periode van droogte in zestig jaar. Het getroffen gebied beslaat delen van Ethiopië, Djibouti, Kenia, Somalië en Uganda.

Op sommige plaatsen is daar sprake van acute hongersnood, zegt de VN. De droogte is ontstaan door een gebrek aan neerslag in de afgelopen twee jaar. De VN ziet daar voorlopig geen verandering in komen.

In Somalië heeft de honger, in combinatie met het aanhoudende geweld in het land, geleid tot een grote vluchtelingenstroom. Alleen al de afgelopen twee weken zijn naar schatting 20.000 Somaliërs gevlucht naar kampen in het noordoosten van Kenia. Onder de vluchtelingen zijn veel kinderen.

Voedselcrisis

Door de droogte is een voedselcrisis ontstaan. De prijzen rijzen de pan uit. In delen van Kenia zijn de graanprijzen 80 procent hoger dan gemiddeld. In Ethiopië zijn de prijzen met 41 procent gestegen. Daardoor neemt de ondervoeding en de honger toe, stelt de VN.

De volkerenorganisatie heeft donorlanden gevraagd meer geld te storten, maar het loopt nog niet storm. "Als we de problemen niet snel oplossen, kan het veel erger worden", aldus de VN.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl