Marcel Hirscher
NOS SportAangepast

Skilegende Hirscher maakt spectaculaire comeback en gaat voor Nederland uitkomen

Zevenvoudig wereld- en tweevoudig olympisch kampioen Marcel Hirscher gaat zijn rentree maken in de skisport en wel als Nederlander. De Oostenrijkse skibond heeft laten weten toe te staan dat Hirscher van ski-nationaliteit mag veranderen.

"Ik wil vooral graag de mogelijkheid hebben om weer aan wedstrijden mee te doen, gewoon omdat ik het leuk vind", zegt de 35-jarige Hirscher in een verklaring van de Nederlandse Ski Vereniging.

"Ik heb een uitstekende verstandhouding met de Oostenrijkse Ski Vereniging en ben ze dankbaar voor alles wat we hebben bereikt. Dit nieuwe project is het beste te realiseren als Nederlander."

Hirscher geeft voorlopig geen interviews over zijn comeback. Wel licht hij zijn terugkeer toe in een video op zijn eigen Instagram-pagina.

Hirscher over terugkeer als skiër: 'Het plezier is nooit weggeweest'

De Oostenrijkse Ski Vereniging zegt lang geprobeerd te hebben Hirscher te bewegen alsnog voor Oostenrijk te kiezen. Maar Hirscher besloot anders.

"Wij betreuren zijn besluit om een verandering van natie naar de Nederlandse Ski Vereniging aan te vragen zeer, maar uiteindelijk hebben wij het gesteund", aldus bondssecretaris Christian Scherer op de website van de Oostenrijkse skibond.

Nieuw-Zeeland

De skiër zou deze zomer van plan zijn in Nieuw-Zeeland de benodigde punten te behalen om komende winter op het hoogste niveau te kunnen terugkeren. Het grote doel is de WK van 2025 in Saalbach, niet ver van zijn huis in Oostenrijk.

De erelijst van Marcel Hirscher

Hirscher, die wordt gezien als een van de allerbeste alpineskiërs ooit, stopte in 2019 met zijn carrière. Hij heeft een Oostenrijkse vader en Nederlandse moeder en kwam tijdens zijn loopbaan altijd voor Oostenrijk uit.

Hirscher won in zijn indrukwekkende carrière acht keer de algemene wereldbeker en behaalde 67 overwinningen in wereldbekerwedstrijden. In 2018 won hij bij de Spelen van Pyeongchang goud op de reuzenslalom en de combinatie. Vier jaar eerder won hij in Sotsji zilver op de slalom.

Na zijn gouden medaille op de combinatie op de Olympische Spelen van 2018 liet Marcel Hirscher zien en horen dat hij een aardig woordje Nederlands spreekt.

2018: Hirscher spreekt aardig woordje Nederlands

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl