Armand Duplantis poseert bij zijn nieuwe wereldrecord
NOS Sport

Blom vol bewondering: 'Duplantis gaat dit jaar nog paar wereldrecords breken'

"Waanzinnig. Ik geloofde het bijna niet. Echt bizar." Met die lovende woorden omschrijft oud-polsstokhoogspringer Rens Blom de prestatie van Armand Duplantis.

De Zweed sprong zaterdag in China over 6,24 meter en scherpte zo voor de achtste keer het wereldrecord aan. De manier waarop én het moment in het seizoen zorgden ervoor dat Blom vol bewondering naar Duplantis keek.

"Het was pas de eerste wedstrijd van het jaar in het buitenseizoen. Dat is al verbazingwekkend", zegt Blom in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

Bovendien waren de omstandigheden in Xiamen niet optimaal. "Het had geregend van tevoren. Echt fenomenaal dat hij dan zo'n sprong laat zien, ik heb er geen woorden voor", aldus Blom, die in 2005 zelf wereldkampioen werd.

Polsstokhoogspringer Duplantis brengt wereldrecord op 6,24

In april is Duplantis net als andere atleten nog niet in topvorm. De hoofddoelen liggen later in het jaar, vooral bij de Olympische Spelen van Parijs.

Blom: "Duplantis staat bekend om zijn trainingsopbouw, hij kan heel goed pieken op belangrijke momenten. Hij zal later in het seizoen nog beter worden."

Vijf centimeter ruimte

De manier waarop Duplantis zijn oude wereldrecord (6,23 meter) verbrak, maakte veel indruk op Blom: "Hij had absoluut nog ruimte over. Ervoor, erboven en erachter ging hij met 5 centimeter afstand langs de balk. Een wereldrecord met zoveel gemak, dat heb ik nooit eerder gezien."

Rens Blom werd in 2005 wereldkampioen polsstokhoogspringen

Duplantis sprong zaterdag slechts vier keer. Zonder een fout te maken vloog hij over 5,62, 5,82, 6,00 en 6,24 meter.

Het is voor Blom een teken dat Duplantis anders is dan 'gewone' polsstokhoogspringers. "Normaal zou je een tussenstap nemen. Eerst bijvoorbeeld over 6,10 en dan pas 6,24 proberen. Ik heb echt met verbazing gekeken toen hij de lat in één keer 24 centimeter hoger legde."

Tuck and shoot

Wat maakt de 24-jarige Zweed zo goed? Een combinatie tussen mentaliteit, techniek en snelheid, analyseert Blom. "Duplantis kan goed inspelen op allerlei omstandigheden en kent geen angst."

Daarnaast hanteert de Zweed de nieuwe 'tuck and shoot'-techniek. "Je maakt je jezelf heel klein. Op het moment dat de stok zich strekt, strek jij je ook. Dat vraagt om een hele goede timing en een goed gevoel voor materiaal."

Ontwikkeling wereldrecord polsstokhoogspringen afgelopen 30 jaar

Datum Hoogte Atleet
Juli 1994 6.14 meter Sergej Boebka (Oekraïne)
Februari 2014 6.16 meter Renaud Lavillenie (Frankrijk)
Februari 2020 6.17 meter Armand Duplantis (Zweden)
Februari 2020 6.18 meter Armand Duplantis (Zweden)
Maart 2022 6.19 meter Armand Duplantis (Zweden)
Maart 2022 6.20 meter Armand Duplantis (Zweden)
Juli 2022 6.21 meter Armand Duplantis (Zweden)
Februari 2023 6.22 meter Armand Duplantis (Zweden)
September 2023 6.23 meter Armand Duplantis (Zweden)
April 2024 6.24 meter Armand Duplantis (Zweden)

"Renaud Lavenille was de eerste die een wereldrecord sprong met tuck and shoot en Duplantis gebruikt die stijl ook. De techniek is een stuk moeilijker dan de traditionele techniek, maar ook effectiever."

Maar de grootste kwaliteit van Duplantis is zijn snelheid. Hij legt tien meter af in een seconde, voordat hij afzet. "Dat heeft geen andere springer ooit gehaald", weet Blom.

'6,30 zou bizar zijn'

Die topsnelhied, zijn sublieme techniek, de trainingsopbouw voor de Spelen en de vijf centimeter ruimte die Duplantis nu nog over heeft. Alles bij elkaar opgeteld moet het wel héél raar lopen wil de Zweed geen olympisch kampioen worden in Parijs.

"Ik denk dat hij dit jaar het wereldrecord nog wel een paar keer gaat verbeteren", voorspelt Blom. "Misschien gaat hij de 6,30 wel aantikken, dat zou toch bizar zijn?"

Duplantis kennende zal hij de lat steeds één centimeter hoger leggen. "In trainingen spring je nooit 6,30 of 6,40", legt Blom uit. "Je hebt echt een wedstrijd nodig om tot of over de limiet te gaan. Daarom zou het gek zijn om de lat in één keer op 6,30 te leggen."

Bovendien is het veel leuker om er steeds één centimeter bij te leggen, vindt Blom: "Zo blijft onze mooie sport steeds onder de aandacht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl