United en Ten Hag verspelen 3-0 voorsprong, maar halen wel finale FA Cup

Erik ten Hag heeft met Manchester United de finale van de FA Cup gehaald. Zijn ploeg won op Wembley met strafschoppen in de halve finale van eerstedivisionist Coventry City. Na een comfortabele 3-0 voorsprong voor United, eindigde de reguliere speeltijd in 3-3.

Ten Hag kon wel door de grond zakken toen Coventry in de verlenging scoorde, maar na tussenkomst van de VAR werd die treffer geannuleerd. Het bleek nét buitenspel te zijn geweest. Omdat United de strafschoppen beter nam, speelt United op 25 mei de finale net als vorig jaar tegen Manchester City.

Levendig begin

Milan van Ewijk, die in de basis startte bij Coventry, was in de beginfase een aantal keer dreigend aan de rechterkant. Toch was de grootste kans daarna voor de ploeg van Ten Hag. Na achttien minuten kon Marcus Rashford alleen op doelman Bradley Collins af, maar van dichtbij schoof hij de bal naast.

Vijf minuten later was het toch raak voor Manchester United. Zoals wel vaker dit seizoen was Scott McTominay het goudhaantje. Hij liep een voorzet van Diogo Dalot eenvoudig binnen: 1-0.

McTominay (L) en Rashford

Op slag van rust was Rashford nog dicht bij de 2-0, maar via Collins en de lat ging zijn inzet over. Uit de corner die volgde werd het wel 2-0: Harry Maguire kopte hard en zuiver binnen.

In de tweede helft probeerde Coventry het wel, maar scoorde Bruno Fernandes via de doelman voor United: 3-0.

Daarna stond Coventry op. Spits Ellis Simms rondde een goede voorzet van Fabio Tavares knap af en bracht zo de spanning een heel klein beetje terug.

Milan van Ewijk stond in de basis bij Coventry

Toen Callum O'Hare met een door Aaron Wan-Bissaka van richting veranderd schot ook nog 3-2 maakte, was de spanning opeens helemaal terug. Na zijn treffer waren er nog tien minuten te spelen.

Wan-Bissaka was daarna ongelukkig. De back van United kreeg in blessuretijd een bal op zijn hand en daarom wees scheidsrechter Robert Jones naar de penaltystip. Haji Wright, oud-speler van VVV-Venlo, benutte die strafschop feilloos en dus was de comeback compleet: 3-3.

Kansen in verlenging

In de verlenging was er een grote kans voor Fernandes. De Portugees had pech dat zijn schot via de lat net voor de lijn landde. In de tweede helft van de verlenging was ook Coventry nog een aantal keren dreigend. Zo was Haji Wright heel dicht bij de 4-3, maar zijn schot ging net voorlangs.

Coventry dacht gewonnen te hebben en vierde dat

Ook Simms was dicht bij een doelpunt. De spits van Coventry raakte vlak voor het einde van de verlenging de lat. Zo leek het af te gaan op strafschoppen, tot de allerlaatste minuut van de verlenging. De Deen Victor Torp krijgt de bal voor zijn voeten en scoorde.

De euforie van een winnende goal op Wembley was van korte duur. Na tussenkomst van de VAR bleek de Amerikaan buitenspel te hebben gestaan en dus werd de treffer geannuleerd. Zo moesten strafschoppen alsnog de beslissing brengen.

Højlund, doet het

Casemiro miste meteen de eerste voor United, vervolgens miste ook O'Hare namens Coventry. Na zes strafschoppen stond het 2-2. Na nog een misser, ditmaal van Ben Sheaf, was het aan Rasmus Højlund. De topaankoop van Ten Hag schoot United alsnog naar de finale: 4-2 na strafschoppen.

Doelman Onana kreeg tijdens de penaltyserie zijn tweede gele kaart, maar hoefde niet naar de kant.