Ongeveer 150 mensen liepen mee
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Meer dan honderd demonstranten lopen 'voor schone lucht' bij Tata Steel

Ongeveer 150 demonstranten liepen vandaag mee met de wandeling 'Samen voor schone lucht' in IJmuiden. De deelnemers vertrokken rond 13.30 uur richting het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland.

De actie werd georganiseerd door omwonendenorganisaties en Greenpeace, schrijft regionale omroep NH. De deelnemers droegen een slinger van groene en gele linten met zich mee, met daarop meer dan duizend boodschappen van bezorgde omwonenden van de staalfabriek. "Ik ga mijn toekomstige kinderen niet in IJmuiden opvoeden, omdat ik bang ben voor hun gezondheid", luidde een van die boodschappen.

Toespraken

Na ongeveer twee uur kwam de stoet aan bij het hoofdkantoor van Tata Steel Nederland in IJmuiden. Daar luisterden de demonstranten naar verschillende toespraken van onder anderen de directeur van het Longfonds Károly Illy en milieuonderzoeker Thomas Goorden.

Het lint met de boodschappen van omwonenden werd aangenomen door Sanne Walvisch, van de lokale organisatie FrisseWind.nu. Zij zal de berichten binnenkort aan demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens overhandigen. Adriaansens onderhandelt namens de regering met Tata Steel over de vergroening van de fabriek.

Vlak voor aankomst bij het staalconcern hingen actievoerders van Greenpeace een spandoek op met de tekst: 'Tata Steel, we zijn er ziek van':

'Tata Steel, we zijn er ziek van'

Volgens Tata Steel is de uitstoot van het bedrijf al afgenomen en zal deze verder afnemen. De staalfabriek zegt hetzelfde belang te hebben als de demonstranten: een gezondere en schonere leefomgeving. "Daar is iedereen bij gebaat", aldus een verklaring van Tata Steel.

Het bedrijf maakt nu staal van ijzererts en steenkool en wil in 2030 voor de helft over op gas (en later waterstof). Bij deze verduurzaming heeft Tata naar eigen zeggen forse financiële steun nodig van de overheid.

Eind vorige maand maakte het demissionaire kabinet bekend hulp te willen bieden om de fabriek in IJmuiden te verduurzamen. Voorwaarde is wel dat de staalfabriek de komende jaren meer moet doen aan het bestrijden van overlast en het tegengaan van gezondheidsschade voor omwonenden.

Staalslakken

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is bezig met het invoeren van een landelijke meldplicht voor het gebruik van staalslakken. Daartoe besloot demissionair staatssecretaris Heijnen vorige week in reactie op een wens uit de Tweede Kamer. Staalslakken zijn resten die ontstaan bij de productie van staal. Ze worden gebruikt voor het verstevigen van dijken en terreinen, maar de stoffen in de staalslakken kunnen zich verspreiden en bijvoorbeeld in het grondwater terechtkomen.

Dieren en planten die daar leven, kunnen dan doodgaan. Daarvoor waarschuwde Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Bovendien is het volgens de toezichthouder bekend dat omwonenden van gebieden waar staalslakken zijn toegepast, gezondheidsklachten zoals bloedneuzen en brandwonden hebben ondervonden. "Een toepassing moet functioneel zijn. Dus geen grotere hoeveelheid dan standaard nodig is."

Tata Steel zegt "de roep te ondersteunen om incidenten van verkeerde toepassingen te voorkomen". Een meldplicht zou hier mogelijk bij kunnen helpen, zegt een woordvoerder van het bedrijf. "We gaan hierover graag in overleg met de verschillende overheden om te kijken wat de meest effectieve maatregel is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl