NOS VoetbalAangepast

Vitesse krijgt achttien punten in mindering en is officieel gedegradeerd

Vitesse heeft achttien punten in mindering gekregen van de licentiecommissie van de KNVB, omdat het niet voldaan heeft aan de licentie-eisen. Door deze straf is Vitesse officieel gedegradeerd uit de eredivisie. De Arnhemmers behouden wel hun licentie.

In een persbericht zegt Vitesse niet in beroep te gaan tegen de straf. "We pakken de kans op licentiebehoud met beide handen aan."

Door de achttien punten in mindering heeft Vitesse nu het opmerkelijke puntentotaal van -1 in de eredivisie. Er zijn nog vier duels te spelen dit seizoen.

De zware sanctie is gebaseerd op de uitzonderlijke ernst en omvang van de overtredingen, zo meldt de KNVB. Het gaat daarbij onder meer om het verstrekken van onjuiste informatie en het achterhouden van informatie.

Nog meer overtredingen?

De licentiecommissie, die nog wacht op een aangepast herstructureringsplan van de club, oordeelt de komende periode nog over andere mogelijke overtredingen.

Om wat voor overtredingen het gaat, wil de licentiecommissie niet zeggen tegen de NOS. "Het is in lijn met de overtredingen die nu ook geconstateerd zijn", aldus een woordvoerder. "Qua sancties moet je een beetje in dezelfde lijn denken. Het is aan de commissie om te bepalen op basis van wat er gevonden wordt."

Op een exacte straf wil de woordvoerder niet vooruitlopen. "In het sanctiereglement zijn geldboetes en puntenaftrek de grote smaken."

"Alhoewel dit een zwarte dag is voor alles en iedereen die Vitesse een warm hart toedraagt, is dit wel de keiharde realiteit. Een dergelijke straf was immers onvermijdelijk", zegt Edwin Reijntjes, algemeen directeur ad interim van Vitesse. "Daarentegen, en dat wil ik een ieder echt duidelijk maken, zijn wij enorm blij met de kans die ons wordt geboden ten behoeve van het behouden van onze licentie. Ook dit hing aan een zijden draadje."

"In de reactie van de licentiecommissie is echter duidelijk te lezen dat er vertrouwen is in de nieuwe koers van de club. Daar klampen wij ons aan vast en gaan we volle bak mee door. Ik zei het al eerder: Vitesse mag en kan niet verdwijnen!"

Vitesse verkeert al langer in grote problemen. In februari werd de beoogde overname van Coley Parry, die de club over moest nemen van de Russische eigenaar Valeri Ojf, geblokkeerd omdat niet duidelijk werd hoeveel geld de Amerikaan heeft en omdat er twijfels waren over de herkomst van zijn geld.

Reijntjes zei vorige week: "We voldoen gewoon al heel lang niet aan de eisen van de commissie, zo simpel is het. Of we het daar nu mee eens zijn of niet. En daar kunnen we echt op worden afgerekend. Dan is het klaar met deze club."

Optelsom

Een optelsom van overtredingen leidde er bij Vitesse toe dat de proflicentie in gevaar kwam. Eerder dit jaar kreeg de club een boete van 100.000 euro. Vitesse diende onder meer de halfjaarcijfers niet correct in.

Bovendien hangt de club nog altijd een onderzoek boven het hoofd over vermeende connecties tussen Vitesse en Roman Abramovich, de voormalig eigenaar van Chelsea. Ojf zou miljoenen geleend hebben van Abramovich.

In februari, na de afgekeurde overname van The Common Group, maakten we onderstaande explainer over hoe Vitesse zo in de problemen heeft kunnen komen.

Overname afgekeurd: Waar ging het mis voor Vitesse?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl