NOS VoetbalAangepast

Romário (58) wil comeback als voetballer maken om met zoon te kunnen spelen

Romário de Souza Faria is van plan om terug te keren in het profvoetbal bij América-RJ, een club uit de tweede divisie van het staatskampioenschap van Rio de Janeiro.

De inmiddels 58-jarige voetballegende beëindigde veertien jaar geleden op 44-jarige leeftijd zijn carrière. América-RJ was destijds zijn laatste club.

Op 1 januari 2024 werd de Braziliaan voorzitter van América-RJ en in maart werd zijn 30-jarige zoon, Romarinho, aangetrokken. Daarop besloot de veteraan om zijn voetbalschoenen weer uit de kast te trekken. "Ik ga nog een droom waarmaken", schrijft hij op Instagram. "Spelen naast mijn zoon."

In een interview met het Braziliaanse Globo licht hij verder toe: "Weinig atleten, voetballers, hebben de kans om samen met hun zoon te spelen. En ik, op 58-jarige leeftijd, ben nog steeds in topvorm. Ik hoop dat hij de bal vaak naar mij speelt, zodat ik topscorer kan blijven."

"Het is niet de bedoeling dat ik mee ga strijden om het kampioenschap, maar ik speel gewoon een paar wedstrijdjes voor mijn favoriete team", vertelt Romário verder. "Hele wedstrijden spelen zal ook niet gaan, op deze leeftijd zal ik hard moeten trainen."

De Braziliaan benadrukt dat het niet om een publiciteitsstunt gaat. "Natuurlijk is de aandacht mooi meegenomen, maar ik wil vooral de club helpen." Alleen een goedkeuring van de Braziliaanse nationale voetbalbond staat nog tussen het voetbalicoon en zijn rentree.

Romário is van plan om het salaris dat hij als speler zal gaan verdienen weer te doneren aan de club.

Historie

Wereldwijd staat Romário bekend als een van de grootste voetballers die Brazilië heeft voortgebracht. Met het nationale elftal werd hij in 1994 wereldkampioen. Verder won hij met Brazilië ook de Copa América (1997 en 1999) en de Confederations Cup (1997).

In Nederland speelde hij vanaf 1988 vijf jaar bij PSV. Met indrukwekkende cijfers van 98 doelpunten in 110 wedstrijden liet hij een blijvende indruk achter bij de Eindhovenaren en verdiende hij vervolgens een transfer naar FC Barcelona.

Vreugde bij Romario na zijn eerste Nederlandse doelpunt.

Romário keerde in 2009 al eens kort terug uit zijn voetbalpensioen. Toen speelde hij al enkele wedstrijden bij America-RJ mee.

Daarvoor beëindigde O Baixinho (het opdondertje) zijn loopbaan bij de club waar hij ooit begon: Vasco da Gama. In het shirt van die club maakte hij in 2007 zijn - naar eigen telling - duizendste doelpunt. Die bijzondere mijlpaal werd groots gevierd.

Update 26 april: inmiddels is Romário begonnen aan de trainingen.

Romário (58) traint en scoort weer: 'Zal telkens aantal minuten spelen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl