AZ wint na indrukwekkende comeback ondanks werelddoelpunt RKC

Bekijk de samenvatting van AZ - RKC Waalwijk

AZ heeft het eigen publiek op zaterdagavond getrakteerd op een heroïsche comeback in de eredivisie. Voor rust kwamen de Alkmaarders op een 0-2 achterstand tegen laagvlieger RKC, maar in het tweede bedrijf draaiden ze dit volledig om. Na negentig spannende minuten stond een 3-2 eindstand op het bord.

Dat betekent dat AZ de achterstand op nummer drie FC Twente verkleint tot vijf punten. De Tukkers komen morgen echter nog in actie tegen Ajax.

Voor RKC zal de nederlaag extra hard aankomen, omdat concurrent Excelsior gisteren wist te winnen. De Waalwijkers staan nu zestiende.

De stand in de eredivisie

Er was AZ veel aan gelegen om weer eens te winnen, nadat de vorige twee eredivisieduels met ruime cijfers verloren gingen (5-0 tegen Heracles Almelo en 5-1 tegen PSV). De Alkmaarders werden daarbij gesteund door een uitverkocht AFAS stadion, waar het publiek goedgehumeurd van het avondzonnetje genoot.

De opvallendste speler aan de aftrap was de 19-jarige Dave Kwakman, een van de parels uit de AZ-opleiding, die zijn basisdebuut mocht maken in de eredivisie. Hij speelde op de plek van Jordy Clasie, die geblesseerd was afgehaakt in de warming-up.

Snelle voorsprong en wondergoal RKC

Het goede humeur van het Alkmaarse publiek werd direct op de proef gesteld. Binnen drie minuten belandde een voorzet van RKC'er Mats Seuntjens in het strafschopgebied van AZ, waar Reuven Niemeijer en David Min stonden. Die laatste kon de bal oppikken en de verrassende 0-1 maken.

AZ liet zich er niet door uit het veld slaan en bleef geduldig de aanval zoeken. Topscorer Vangelis Pavlidis raakte de paal en even later was ook Dani de Wit dichtbij. RKC-keeper Etienne Vaessen bracht verschillende keren redding op schoten van de aanvalslustige Alkmaarders.

Alle goede intenties ten spijt, kreeg AZ vlak voor rust een nieuwe klap te verwerken toen Min een werkelijk geweldige goal maakte. Hij veroverde de bal op de middellijn en nog vanuit de middencirkel streepte hij de bal over keeper Ryan het doel in voor de 0-2.

Het doelpunt was een mooie kopie van zijn teamgenoot Michiel Kramer een jaar geleden tegen Go Ahead Eagles. Bekijk hieronder beide goals én de reactie van Min na afloop.

Na rust waren de verhoudingen duidelijk. RKC leunde achterover in een poging de voorsprong te verdedigen, terwijl AZ de aanval zocht om de wedstrijd nog om te draaien.

Het was dan ook terecht dat AZ na 65 minuten de aansluitingstreffer maakte. Uitgerekend Yuki Sugawara, die de bal verspeelde bij de tweede goal van RKC, haalde geweldig uit voor de 1-2. Zijn schot verdween onhoudbaar achter Vaessen in de verre kruising.

Tien minuten later kon het publiek nogmaals juichen. Myron van Brederode vond de vrijstaande Ibrahim Sadiq, die de bal vanaf een meter of twintig heerlijk richting doel zwabberde. Keeper Vaessen stond op het verkeerde been en kon de gelijkmaker niet voorkomen.

Sugawara schiet raak voor de 1-2

Die gelijkmaker werkte als doping voor AZ en het thuispubliek, dat er nog eens massaal achter ging staan. Met succes: binnen een minuut na de gelijkmaker viel ook de 3-2.

De Portugees Tiago Dantas schoot de bal uit de tweede lijn richting strafschopgebied, waar Pavlidis hem achter zijn standbeen langs zeer behendig verlengde. Tot euforie van vrijwel iedereen in het stadion verdween de bal in het net.

Het betekende voor Pavlidis zijn 26e goal van het eredivisieseizoen, waarmee hij op de topscorerslijst gedeeld bovenaan staat met Luuk de Jong. Maar nog belangrijker: het leverde AZ weer eens een driepunter op, met een boel lachende gezichten tot gevolg.

Bekijk hieronder de reactie van de trainers Henk Fraser en Maarten Martens.