Ruud klopt Djokovic en is finalist in Monte Carlo, Tsitsipas langs Sinner

De finale van het masterstoernooi in Monaco gaat tussen Casper Ruud en Stefanos Tsitsipas. Ruud versloeg Novak Djokoic in 6-4, 1-6, 6-4. Tsitsipas maakte eerder op de dag een einde aan de zegetocht van Jannik Sinner: 6-4, 3-6, 6-4.

Djokovic speelde dit seizoen pas drie toernooien, won er nog geen een en werd onlangs bij het hardcourttoernooi in Indian Wells verrassend uitgeschakeld door de zestien jaar jongere Italiaan Luca Nardi.

Snelle break

Al in de openingsgame wist Ruud de service van zijn tegenstander Djokovic te breken. Dit gebeurde later opnieuw, waardoor de Serviër met 1-4 achter kwam te staan en door onnodige fouten de eerste set uit handen moest geven.

Met meer agressiviteit in zijn slagen wist de nummer één van de wereld zich in de tweede set te herpakken. Hij joeg op een vroege voorsprong die hij bij 3-0 kreeg. Ruud straalde veel onrust uit, maakte de ene na de andere fout, terwijl het zelfvertrouwen bij zijn tegenstander groeide. Djokovic toonde zich heer en meester op het gravel en pakte snel - in 38 minuten - de set.

In de beslissende set stond de Noor er weer. Hij plaatste direct een break, werd teruggebroken, maar op 5-4 kwam hij op 0-40. Zijn eerste twee wedstrijdpunten kon hij niet verzilveren, maar Djokovic sloeg een dubbele fout op de derde.

Tweevoudig toernooiwinnaar Stefanos Tsitsipas door naar finale

Voor de 22-jarige Sinner is het verlies tegen Tsitsipas pas zijn tweede nederlaag van het seizoen. Vorige maand verloor hij in Indian Wells in drie sets van Carlos Alcaraz.

Tsitsipas won de finale in Monte Carlo al twee keer eerder. Dankzij de winst klimt de 25-jarige Griek naar plek 9 van de wereldranglijst.

Het leek in het begin al mis te gaan voor Sinner, de Italiaanse nummer twee van de wereld. In de eerste set liet hij zich opjagen door het hoge tempo van de de 25-jarige Griek.

Ook de tweede set moest Sinner aanvankelijk hard werken, maar met hangen en wurgen wist hij toch genoeg gevaar af te dwingen.

Bittere pil

In de derde en beslissende set toonde Sinner zich direct de betere, maar in de vijfde game kreeg hij een bittere pil te slikken. De scheidsrechters misten een dubbele fout van Tsitsipas. In plaats van 4-1 werd het 3-2 voor Sinner, die had gehoopt op dat punt in de wedstrijd een dubbele break voor te komen.

Daarna kreeg hij last van zijn bovenbeen, waar de fysio tot twee keer toe de baan voor op moest komen. Door fysieke problemen maakte hij meer fouten. Uiteindelijk besliste Tsitsipas de wedstrijd.

Met deze nederlaag in Monte Carlo is een kleine breuk geslagen in Sinners succesvolle jaar. De nummer twee van de wereld won eerder de Australian Open, het ABN Amro Open in Rotterdam en het masterstoernooi van Miami.