NOS Sport

Handbalster Polman viert plaatsing Spelen: 'Ik zal niet alle filmpjes doorsturen'

Polman met kleine oogjes en grote glimlach: 'Dit is zoiets groots'

Met kleine ogen en een grote glimlach is Estavana Polman vanmorgen opgestaan. "Dit is zoiets groots, ik ben superblij. We hebben wel wat gevierd, ja." De Nederlandse handbalsters sleepten gisteravond het felbegeerde olympisch ticket binnen op het olympisch kwalificatietoernooi in Spanje.

Oranje boekte tegen Tsjechië zijn tweede overwinning (32-18). Toen Spanje daarna van Argentinië won, was Nederland zeker van een plek bij de eerste twee en daarmee plaatsing voor Parijs.

Na de wedstrijd ging Polman gelijk naar haar ouders en dochtertje Jesslynn (7) toe. Haar vriend en voormalig voetbalinternational Rafael van der Vaart ontbrak in Spanje. "Raf was aan het padellen, dus dat duurde wat langer voor ik hem kon spreken. Die heb ik later gebeld toen ik op mijn balkonnetje zat met een glaasje wijn om dit te vieren."

Los op Hollandse levenslied

Op dat moment was Oranje nog niet zeker van plaatsing. Dat hoorde ze later op de avond. Daarna ging het helemaal los. Er werd gedanst en gezongen in de bus, met Polman voorop.

"Wij houden wel van gezelligheid, ja. Ikzelf hou van het Hollandse levenslied. Ik zal niet alle filmpjes van gisteravond doorsturen, want als je die allemaal zou zien..."

Het wordt voor de 31-jarige geboren Arnhemse de tweede keer dat ze naar de Olympische Spelen gaat. In Rio was ze erbij, maar vlak voor de Spelen in Tokio blesseerde ze haar knie. Ook in aanloop naar dit kwalificatietoernooi was het onzeker of Polman fit genoeg was.

Ze is herstellende van een spierblessure en zou op het OKT alleen spelen in geval van nood. Zowel tegen Argentinië als tegen Tsjechië hoefde ze niet in actie te komen.

Gaat Polman zichzelf nu inpakken in bubbeltjesplastic? "Dat zou ik wel willen. Als dat toch eens kon, zodat ik fit blijf! Maar het moet niet te veel in je hoofd gaan zitten. Ik ga gewoon trainen, hoop dat ik straks op het veld m'n kwaliteiten weer kan laten zien en het team kan helpen."

Knokken

De handbalsters hebben dit olympisch kwalificatietoernooi wel moeten knokken. Polman: "Tegen Argentinië begonnen we superslecht en stonden we 6-0 achter. Dat hebben we gisteren voor de wedstrijd tegen Tsjechië ook uitgesproken naar elkaar: zo kunnen we niet beginnen. We hebben de volle focus nodig. Uiteindelijk was het appeltje-eitje."

Handbalsters winnen van Tsjechië en hebben olympisch ticket binnen

Morgen speelt Oranje de laatste wedstrijd tegen Spanje. Hoe kijkt het team naar dat duel, nu er niets meer op het spel staat? "We willen een signaal afgeven aan de Spaanse ploeg: luister, bij ons valt niks te halen."

Het wordt een wedstrijd tussen twee toplanden. In 2019 werden de Nederlandse handbalsters wereldkampioen door Spanje in de finale te verslaan.

Op EK's en WK's veroverde Nederland de laatste jaren diverse medailles, maar op de Spelen lukte het steeds net niet. In Rio (2016) werd Nederland vierde, in Tokio (2021) vijfde.

Polman hoopt op een blessurevrije wedstrijd zondag en kijkt stiekem vast vooruit naar de zomer, waar het team één doel heeft: "All the way gaan, voor die medailles gaan."

Zover is het nog niet. "Eerst even uitrusten en lekker naar het zwembad met die kleine van mij."

Estavana Polman met dochter Jesslynn en bonuszoon Damián

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl