NOS NieuwsAangepast

'Verkoopverbod geweldgames ongrondwettelijk'

In Amerika mag de overheid de verkoop van gewelddadige computergames aan minderjarigen niet verbieden. Het Hooggerechtshof heeft een Californische wet met die strekking verworpen.

Volgens het hof is de wet in strijd met de grondwet. Computergames geven net als boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen door en vallen daardoor onder het recht op vrijheid van meningsuiting.

In de staat Californië gold sinds 2005 een wet waarbij winkeliers een boete van 700 euro konden krijgen als ze een gewelddadig videospel verkochten aan een minderjarige.

Kinderboeken

Het hof merkte in het vonnis op dat ook kinderboeken vaak gewelddadig zijn. "De ogen van de stiefzusjes van Assepoester worden door duiven uitgepikt. En Hans en Grietje brachten de heks om door haar in een oven te bakken", aldus de rechters.

Verder is er volgens het hof geen overtuigend bewijs dat gewelddadige games een schadelijk effect hebben op kinderen. In het verleden kregen films, strips, televisie en popmuziek ook vaak de schuld van jeugdcriminaliteit. Bovendien, vindt het hof, moeten de ouders beslissen wat hun kinderen mogen kopen en zien, en niet de overheid.

Een lagere rechtbank had de wet eerder al onwettig verklaard. Het Hooggerechtshof houdt deze uitspraak nu in stand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl