NOS NieuwsAangepast

VN stemt in met vredesmacht Sudan

De VN-Veiligheidsraad heeft unaniem ingestemd met het sturen van een vredesmacht naar de Sudanese regio Abyei. 4200 Ethiopische militairen gaan zes maanden lang toezicht houden in het onrustige grensgebied tussen Noord- en Zuid-Sudan.

In Abyei zijn zeker 100.000 mensen op de vlucht geslagen, nadat het noordelijke leger het omstreden gebied in maart was binnengetrokken. De spanningen tussen de noordelijke regering in Khartoem en Zuid-Sudan, dat in juli onafhankelijk wordt, zijn daardoor hoog opgelopen. Noord- en Zuid-Sudan maken beide nog aanspraak op het gebied.

Vorige week spraken de twee partijen met elkaar af om hun militairen terug te trekken uit het grensgebied. Ook hebben ze ingestemd met de komst van de Ethiopische vredestroepen naar Abyei.

Onafhankelijkheid

Op 9 juli scheidt Zuid-Sudan zich officieel af van het noorden. Dan zal de onafhankelijkheidsverklaring worden getekend. De twee landen hebben jarenlang oorlog gevoerd.

Minister van Staat Korthals Altes zal namens Nederland bij de plechtigheid aanwezig zijn. Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken heeft de Tweede Kamer laten weten dat Korthals Altes de Nederlandse delegatie leidt. De 80-jarige Korthals Altes is een prominente VVD'er en onder meer oud-minister van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl