NOS NieuwsAangepast

Toch geen extra verhoging minimumloon, Eerste Kamer tegen

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

  • Marleen de Rooy

    Politiek verslaggever

De extra verhoging van het minimumloon met 1,2 procent gaat niet door. In de Eerste Kamer is er geen meerderheid voor. BBB, die in de Tweede Kamer tegenstemde, zal ook in de senaat tegenstemmen, vertelt BBB-senator Eugene Heijnen tegen de NOS.

BBB in de Eerste Kamer geeft met zestien zetels de doorslag. Ook VVD, CDA, JA21, SGP en FvD stemden in de Tweede Kamer al tegen. Samen hebben deze partijen 39 van 75 zetels in de Eerste Kamer.

"Na lang wikken en wegen hebben we besloten tegen deze verhoging te stemmen", zegt Heijnen. "De verhoging van het minimumloon is de laatste jaren al fors geweest. En per 1 juli komt er nog eens drie procent bij. Bovendien betekent het een verhoging van de werkgeverslasten."

De extra verhoging van het minimumloon had niet alleen bedrijven en andere werkgevers meer geld gekost. Ook de overheid was duurder uit geweest omdat de uitkeringen en de AOW meestijgen. Van de 857 miljoen euro per jaar zou 517 miljoen naar de verhoging van de AOW gaan.

Ook dat is voor BBB een reden om tegen te stemmen, zegt Heijnen. "Dat geld komt bij mensen terecht die het misschien wel goed kunnen gebruiken, maar niet tot de doelgroep behoren. Zoals AOW'ers met een aanvullend pensioen. Dat is 80 procent van de mensen met AOW."

Het was een wens van de 'oude' Tweede Kamer, vlak voor de verkiezingen vorig jaar. De verhoging van 1,2 procent had boven op de halfjaarlijkse indexatie moeten komen. Die is per 1 juli sowieso 3 procent, gebaseerd op de stijging van de cao-lonen.

Het schrappen van de extra verhoging scheelt werknemers met de laagste lonen zo'n 25 euro per maand. Bijstandsgerechtigden en AOW'ers zonder aanvullend pensioen lopen ongeveer de helft daarvan mis.

"We zijn vooral voor een verhoging van het netto minimumloon", zegt de BBB-senator. "Dat kan door het verlagen van premies en belastingen, mensen houden dan per maand meer over. Dan kun je kijken of je nog mensen gerichter wilt ondersteunen in hun inkomen, maar dat hoeft dan geen 857 miljoen euro te kosten."

Heijnen wijst erop dat ook PVV en NSC willen dat de lagere inkomens erop vooruit gaan. "Dit vraagstuk, met deze grote bedragen hoort wat ons betreft thuis op de formatietafel."

BBB-senator Heijnen licht toe waarom de BBB het voorstel nu niet steunt en vindt dat het aan de formerende partijen is:

BBB senator: kunnen verhoging minimumloon op deze manier niet steunen

De Tweede Kamer had om dit te kunnen betalen al een financiële dekking bedacht, zoals het schrappen van een belastingvoordeel voor expats, het verhogen van de bankenbelasting en voor grote bedrijven een belasting op de inkoop van eigen aandelen. Het is nog niet duidelijk wat daar nu mee gebeurt.

Tweede Kamerfractieleider Timmermans van GroenLinks-PvdA is niet te spreken over het besluit van de BBB-senatoren. Hij noemt het op X "ongelooflijk".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl