Een stralende lach op het gezicht van coach Dirk Kuijt
NOS Voetbal

Kuijt op drempel van promotie met Beerschot: 'Terugkeer naar Kuip blijft droom'

  • Thierry Boon

    verslaggever NOS Sport

  • Thierry Boon

    verslaggever NOS Sport

Hij kan morgen met Beerschot promotie naar de hoogste divisie van België veiligstellen. En anders gebeurt het waarschijnlijk volgende week. In de luwte op het tweede niveau bouwt 104-voudig international Dirk Kuijt verder aan zijn trainerscarrière.

Die carrière kenmerkt zich voorlopig vooral door teleurstellingen. Het grote doel, coach worden van Feyenoord, is nog ver weg. "Natuurlijk blijft dat een droom."

Hij scoorde in de Champions League-finale namens Liverpool, haalde bijna de wereldbeker op in Zuid-Afrika met Oranje en won in zijn laatste wedstrijd de landstitel met Feyenoord. Onvergetelijke momenten die even ver weg lijken, deze winderige vrijdagmiddag in Wommelgem.

Omdat het eigen trainingscomplex wordt verbouwd, wijkt Beerschot tijdelijk uit naar Sportcentrum Brieleke, net buiten Antwerpen. Vanaf het verouderde en verder verlaten terrein vertelt Kuijt over de naderende promotie met Beerschot én zijn eeuwige liefde voor Feyenoord.

Vorig jaar liep je rond deze tijd nog in Rotterdam, waar je mee mocht kijken met Arne Slot richting de landstitel. Wat heb je daarvan opgestoken eigenlijk?

"Als speler had ik al het voorrecht om met topcoaches zoals Louis van Gaal, Rafael Benítez en Bert van Marwijk te mogen werken. Maar het is ook heel fijn om door Arne, wat in mijn ogen een absolute topcoach is, eens uitgenodigd te worden om bij hem te kijken."

Bij Liverpool met de Spaanse trainer Rafael Benítez

"Dan leer je van de manier hoe hij zich voorbereidt op duels en hoe dat dan ook in de wedstrijd tot uiting komt. Geweldig om dat een paar dagen van binnenuit mee te maken."

Maar wat valt je dan op aan de trainer Arne Slot?

"Zijn enorme bevlogenheid. Net als de beste coaches die ik heb meegemaakt, is hij heel erg van de details. Maar we hebben destijds de afspraak gemaakt dat ik er inhoudelijk niet te veel over zou zeggen."

Na je eerste klus als trainer bij ADO, waar je na 176 dagen werd ontslagen, was je op zoek naar rust. Heb je die in België gevonden?

"Ja. Met name de Nederlandse pers heeft mij hier wel met rust gelaten. Ik heb veel geleerd van de niet-geslaagde periode bij ADO. Dan is het heel fijn om je hier als trainer verder te kunnen ontwikkelen."

Is er een andere benadering?

"Ik merk wel dat het voor mij hier nu rustiger werken is dan bij ADO. Er is überhaupt minder aandacht van de pers en dat bevalt me enorm, want ik wil me met name ontwikkelen op het veld."

Dirk Kuijt zwaait naar de fans van Beerschot

"Kijk, ik ben natuurlijk als voetballer bekend geworden. Daardoor krijg je automatisch als beginnend trainer ook veel aandacht. Daarom is het nu wel fijn om dat in België wat minder intens te ervaren."

Jij zou hoofdtrainer van Feyenoord worden, dat had de club je beloofd. Toch koos toenmalig technisch directeur Frank Arnesen in 2021 voor Slot, waarna jij later vertrok. Hoe kijk je daarop terug?

"Achteraf gezien is het goed geweest. Het trainersvak is een ervaringsvak en het leren stopt nooit. Dat geldt voor een toptrainer zoals Slot, maar ook voor Kuijt die pas net onderweg is. Ik ben blij met de ervaringen die ik heb opgedaan, ook de negatieve. Daar leer je van."

Met de kennis van nu zegt coach Kuijt: 'Tijd was nog niet rijp voor Feyenoord'

"Als Feyenoorder ben ik blij met Slot als trainer. Daar kijk ik met bewondering naar en kan ik alleen maar van genieten. Ondertussen probeer ik op mijn manier mijn stapjes in het vak te zetten."

Was het toen, met de kennis van nu, ook gewoon te vroeg voor je?

"Ik was er op dat moment zeker nog niet rijp voor. Ik denk dat uiteindelijk alles gebeurt met een reden. Toen voelde het als een teleurstelling, maar voetbal is net het leven: het is vallen en opstaan. En als je valt, moet je zorgen dat je snel weer opstaat. Dat heeft me een sterker mens gemaakt."

Acht je jezelf inmiddels wel al rijp genoeg voor Feyenoord?

"Daar ben ik absoluut niet mee bezig. Het voelt alsof ik bij Beerschot op mijn plek ben. Mijn contract loopt van de zomer af, maar het liefst wil ik mij hier doorontwikkelen."

Dirk Kuijt als jeugdtrainer van Feyenoord

Maar stel dat Slot vertrekt. Denk je dat Feyenoord dan bij jou aan zou kloppen?

"Dat denk ik niet eerlijk gezegd. Dat is een gevoel dat ik heb. Waarom? Dat zou je aan Feyenoord moeten vragen. Het is puur mijn gevoel. Natuurlijk droom ik ervan om ooit terug te keren in de Kuip, maar dat is op dit moment niet realistisch."

Eerst promoveren met Beerschot. Met nog drie duels te gaan, hebben jullie een voorsprong van vijf punten op twee achtervolgers en de bovenste twee promoveren. Hoe waak je voor euforie?

"Ik heb de vergelijking gemaakt met het kampioensjaar bij Feyenoord, toen we tegen Excelsior de landstitel konden winnen. Zij waren al gedegradeerd, maar wonnen toch van ons. Er kunnen altijd onvoorspelbare dingen gebeuren. Het is nog niet gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl