Auteur 'Suzanne Vermeer' overleden

Paul Goeken alias Suzanne Vermeer»
Paul Goeken alias Suzanne Vermeer A.W. Bruna Uitgevers

Schrijver Paul Goeken is vorige week overleden. Onder het pseudoniem Suzanne Vermeer was hij één van de succesvolste thrillerauteurs van de afgelopen jaren.

Goeken publiceerde verschillende thrillers onder zijn eigen naam. Toen hij met het boek 'All Inclusive' een andere weg insloeg, werd door de uitgever besloten dat hij een pseudoniem zou krijgen.

In 'All Inclusive' stelde de schrijver de misstanden in de vakantiewereld aan de kaak. Steven Maat van A.W. Bruna Uitgevers: "Het verhaal was te goed om te laten liggen. We wisten zeker dat we veel lezers zouden aanspreken, maar het was een heel ander verhaal dan Pauls eerdere thrillers. Het boek onder zijn eigen naam uitgeven, was daarom eigenlijk geen optie."

Noorderlicht

Met ruim 17.000 verkochte exemplaren en een Bestseller 60-notering was het eerste boek van Suzanne Vermeer meteen een groot succes. Ook de boeken die daarna verschenen deden het goed: 'Cruise' werd genomineerd voor de NS Publieksprijs en 'Bella Italia' staat op dit moment op plaats 2 in de Bestseller 60.

Het boek 'Noorderlicht' zou in januari 2012 worden uitgegeven. Maat: "We hebben ongeveer de helft ervan gelezen en het restant zullen we binnenkort ontvangen. 'Noorderlicht' komt er in ieder geval. Dat zijn we verplicht aan Paul."

Het was al bekend dat de naam Suzanne Vermeer een pseudoniem was, maar van wie bleef een goed bewaard geheim. Vorig jaar september claimde schrijver Ernest van der Kwast dat hij achter het pseudoniem zat.

Daardoor zou hij de eerste eerste schrijver zijn die in één jaar twee keer voor de NS Publieksprijs was genomineerd: een keer met zijn eigen 'Mama Tandoori' en een keer met 'Cruise' van Vermeer. De actie van Van der Kwast was een publiciteitsstunt.

Gran Canaria

De hoofdredacteur van Crimezone.nl, Sander Verheijen, was net als de uitgever wel op de hoogte van Goekens geheim. Na zijn dood besloten ze samen om bekend te maken wie Suzanne Vermeer was. "Iedereen mag weten dat Paul meer was dan de auteur van de vijf thrillers die hij onder zijn eigen naam publiceerde", zegt Verheijen.

Goeken, die op het Spaanse eiland Gran Canaria woonde, kreeg in januari te horen dat hij kanker had. Hij laat een vrouw en drie kinderen achter.

Paul Goeken is 48 jaar geworden.

Deel deze pagina

Audio

  • Paul Goeken was Suzanne Vermeer Schrijver Paul Goeken is overleden. Die naam zegt u misschien niet zoveel, maar waarschijnlijk wel die van Suzanne Vermeer, één... van de succesvolste thrillerauteurs van dit moment. Paul Goeken was Suzanne Vermeer. Sander Verheijen is hoofdredacteur van de thrillerwebsite crimezone.nl en was bevriend met Paul Goeken.

Video en Audio

Meer video en audio