President Biden, geflankeerd door oud-presidenten Obama (links) en Clinton (rechts)
NOS NieuwsAangepast

Oud-presidenten Obama en Clinton helpen Biden aan recordinzameling

Optredens van Queen Latifah en Lizzo, een gesprek met oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton en een afterparty met 500 gasten, met Jill Biden en dj D-Nice als hosts. De Democraten haalden gisteren in New York alles uit de kast om geld op te halen voor Joe Bidens herverkiezingscampagne met als resultaat een recordopbrengst van iets meer dan 24 miljoen euro.

Obama was samen met Biden vanuit Washington naar New York gevlogen in de Air Force One, het presidentiële vliegtuig. Tijdens de zogeheten fundraiser gingen Obama, Clinton en Biden een uur lang met elkaar in gesprek, in de Radio City Music Hall.

Het gesprek stond onder leiding van de bekende talkshowpresentator Stephen Colbert. Obama had het over "het soort president dat ik wil", verwijzend naar Biden. Ook Clinton riep het publiek op om Biden weer de grootste te maken: "Stay with what works".

Zo zag de opkomst van de drie eruit:

Stemmen hoefde Biden in principe niet te winnen in New York. Al jarenlang is de staat Democratisch-gezind: sinds 1988 is de partij van Biden er altijd de grootste geweest bij de presidentsverkiezingen.

Foto voor 100.000 dollar

Waar het wel om draaide was zoveel mogelijk geld binnenhalen. Er waren sowieso al zo'n 5000 mensen op de avond afgekomen, die ten minste 225 dollar hadden betaald. Een foto met alle drie de (oud)-presidenten kostte 100.000 dollar. Mensen die een half miljoen dollar voor een kaartje betaalden mochten in kleiner gezelschap in gesprek met Obama, Clinton of Biden.

Helemaal rustig en feestelijk verliep de avond niet. Pro-Palestijnse demonstranten hadden zich verzameld voor het gebouw. En ook binnen lieten zij van zich horen. "Schaam je, Joe Biden", schreeuwde een van hen toen het over de oorlog in Gaza ging.

Demonstranten voor de Radio City Music Hall in New York

Obama probeerde de kritiek te pareren: "Mensen willen vaak een zekere zuiverheid voelen in de manier waarop beslissingen worden genomen, en dat begrijp ik. Maar een president heeft die luxe niet."

Biden heeft meer geld dan Trump

De campagnekas van de Democraten is met de avond in New York verder aangevuld, maar Biden had financieel sowieso al een flinke voorsprong op zijn tegenstrever Donald Trump. Persbureau AP meldde twee weken geleden dat de Democraten toen 155 miljoen dollar hadden voor de campagne.

De Republikeinen zouden 37 miljoen dollar in kas hebben. Dat komt mede doordat Trump veel geld kwijt is aan alle rechtszaken die tegen hem lopen, kosten die hij deels van partijdonaties betaalt. Trump hoopt volgende week in Palm Beach, Florida, bij een fundraising ook tientallen miljoenen op te halen.

Volgens Amerikakenner Kenneth Manusama heeft de Republikeinse partij traditioneel minder grote donoren dan de Democraten. "Maar je ziet bij Trumps donoren ook een soort vermoeidheid, vanwege alle rechtszaken. Daardoor haken sommigen af."

Eenheid uitstralen

Het geld dat Biden gisteren ophaalde zal voor een groot deel gaan naar de zichtbaarheid van zijn campagne, verwacht Manusama: "Er kunnen reclamespotjes van betaald worden en de Democraten willen er ook voor zorgen dat er een sterk campagneapparaat is in elke staat."

Directe stemmen zal de fundraising in New York niet hebben opgeleverd, maar met het optreden van Obama en Clinton proberen de Democraten "de partij te verenigen", zegt Manusama: "Er zijn toch wat scheurtjes ontstaan, bijvoorbeeld over de oorlog in Gaza en Oekraïne. En er zijn zorgen over Bidens hoge leeftijd. Biden, Obama en Clinton willen eenheid binnen de Democratische partij uitstralen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl