NOS Sport

Deelnemers Boat Race gewaarschuwd voor vieze Theems: blijf uit het water en was jezelf

De winnaars van de iconische roeiwedstrijd The Boat Race op de Theems zullen dit jaar twee keer nadenken voordat ze hun stuurman of stuurvrouw het water in gooien. De traditionele overwinningsplons wordt afgeraden door de organisatie, omdat uit testen is gebleken dat de rivier zwaar vervuild is.

The Boat Race, die zaterdag voor de 169ste keer wordt gehouden, gaat tussen de beste roeiers van de universiteiten van Oxford en Cambridge. Bij de vrouwen wordt de race voor de 78ste keer afgewerkt.

De non profit-organisatie River Action, die zich inzet voor schonere rivieren in het Verenigd Koninkrijk, liet onderzoek naar de waterkwaliteit van de Theems uitvoeren. In het water bleek zich een te hoge concentratie van de E. coli-bacterie te bevinden. Die ziekmakende bacterie, afkomstig uit ontlasting, stroomt bij veel regenval via het riool de rivier in.

Zo wordt de stuurman van het winnende team normaalgesproken in het water gegooid:

Traditie na The Boat Race: de stuurman te water gooien

De organisatie van de roeiwedstrijd schrok van de resultaten en stuurde de roeiers een waarschuwing. Het werd deelnemers aangeraden om niet in het water te springen na de race, wonden goed af te dekken en zich na de race grondig te wassen. De trainer van het team van Oxford noemde de vervuilde Theems tegen The Guardian een "nationale schande".

Ook Seine te vies

In aanloop naar de Olympische Spelen van komende zomer speelt een soortgelijk verhaal. Wereldzwembond FINA vindt de rivier de Seine te vies om er olympische wedstrijden in af te werken.

In augustus werden om die reden de testevents in Parijs voor de openwaterzwemmers en de triatleten afgelast. In februari bleek uit nieuw onderzoek dat de waterkwaliteit nog altijd niet voldoet aan de minimumeisen van de Europese Unie voor veilig zwemwater.

Vooralsnog blijft het olympisch comité voornemens om de wedstrijden in de Seine af te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl