Afgebrande auto's in de hoofdstad Port-au-Prince
NOS Nieuws

Frankrijk evacueert meer dan tweehonderd mensen uit Haïti, bendegeweld houdt aan

Frankrijk heeft 170 Fransen en meer dan zeventig andere Europeanen uit Haïti geëvacueerd. De mensen zijn met legerhelikopters opgehaald, en worden met een schip naar Fort-de-France, de hoofdstad van het Franse overzeese departement Martinique, gebracht.

Er zijn voor zover bekend geen Nederlanders onder de geëvacueerden, zegt het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. Mogelijk is wel iemand met de Nederlandse nationaliteit die ook een Frans paspoort heeft, meegenomen.

Het bendegeweld in Haïti is eind vorige maand opnieuw opgelaaid. Het land kampt al jaren met bendes en armoede en er zijn regelmatig confrontaties tussen politie-eenheden en bendeleden.

Einde aan regering

De bendes willen een einde maken aan de regering van premier Henry. Die heeft vanuit Puerto Rico, waar hij verblijft, aangekondigd dat hij wil aftreden en wil meewerken aan een overgangsregering. Maar gesprekken hierover verlopen moeizaam en het geweld houdt aan. De laatste verkiezingen in het land waren in 2016.

Een lokale cameraploeg sprak met een bendeleider die 'Barbecue' wordt genoemd, omdat hij ervan wordt beschuldigd zijn tegenstanders te roosteren:

Bendes zaaien dood en verderf in Haïti: 'Maar ik dood niet voor mijn plezier'

Begin deze maand bestormden bendes een gevangenis en lieten duizenden gevangenen vrij. Ook namen ze de internationale luchthaven in.

Experts waarschuwen voor een dreigende hongersnood. Er zijn berichten over plunderingen en voedseltekorten.

Er zijn wel enkele Nederlanders in het land, zegt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar die hebben er geen behoefte aan om geëvacueerd te worden of om op een andere manier hulp te krijgen van het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl