Richard Serra bij een van zijn kunstwerken
In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS NieuwsAangepast

Amerikaanse beeldhouwer Richard Serra, bekend om enorme stalen sculpturen, overleden

De Amerikaanse beeldhouwer en landschapskunstenaar Richard Serra is op 85-jarige leeftijd overleden. Een paar jaar geleden werd bij hem kanker ontdekt. Hij overleed gisteren op Long Island aan de gevolgen van een longontsteking.

Zijn vaak gigantische werken bestaan vaak uit enorme staalplaten staal die gemaakt werden in fabrieken waar ook scheepsrompen werden gemaakt. Om ze op de goede plek te krijgen werden vaak grote hijskranen ingezet en moesten er vergunningen worden aangevraagd om ze te kunnen vervoeren.

Serra geniet in Nederland vooral bekendheid door het kunstwerk Sea Level (1996) in de Flevopolder. Dat zijn twee geleidelijk tot op zeeniveau oplopende muren die hij aan weerszijden van een kaarsrecht kanaal plaatste op de voormalige bodem van de Zuiderzee.

Het overlijden van Serra wordt vanochtend gemeld door The New York Times. "Hij kantelde muren van platgewalst roestend staal, monumentale steenblokken of ander immens materiaal om vormen te creëren waar je doorheen of omheen moest lopen om ze volledig te ervaren", schrijft de krant.

Sea Level in Zeewolde is archetypisch voor zijn werk. Met de twee betonnen muren van elk 200 meter lang laat Serra zien hoe hoog het zeewater zou komen zonder dijken. "Lopend langs de muur wekt het kunstwerk het benauwende gevoel op dat je 'kopje onder gaat'", waarna je even verderop weer langzaam boven komt drijven", aldus de landschapskunstorganisatie Land Art Flevoland.

Onder de zeespiegel

"Als je daar staat, dan ervaar je echt hoe het is om onder de zeespiegel te leven", zei wethouder Erik van de Beld van Zeewolde eerder bij Omroep Flevoland. "Als de dijken zouden doorbreken, dan staat het water tot aan de bovenkant van het kunstwerk."

  • Omroep Flevoland
    Een van de muren die 'opklimt' naar zeeniveau bij Zeewolde
  • ANP
    Werk van Richard Serra in Museum Voorlinden
  • AFP
    'The Matter of Time' van Richard Serra in het Guggenheim in Bilbao
  • AFP
    Een werk van Serra in Qatar

Het kunstwerk in Zeewolde is vooral in trek bij Amerikaanse en Chinese toeristen, maar verkeert in slechte staat. Dit voorjaar wordt het werk gerenoveerd. De muren worden opnieuw opgebouwd. Daaraan betaalt de studio van de kunstenaar zelf 1 miljoen euro mee. De overige 175.000 euro betaalt de provincie.

Open Ended

De 'minimalist' Serra maakte kunst over de hele wereld. Zo 'bouwde' hij, ook in Nederland, een drietal muren die in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum staan. In Museum Voorlinden in Wassenaar kunnen bezoekers door zijn stalen constructie Open Ended (2007-2008) lopen.

Advertentie via Ster.nl