Aanleg van een warmtenet in Rijswijk
NOS NieuwsAangepast

Tweede Kamer komt met voorstel om warmtenetten snel goedkoper maken

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

  • Ewoud Kieviet

    Politiek verslaggever

Het gaat niet goed met de aansluiting van huizen en gebouwen op warmtenetten, een duurzame manier van verwarming. Woningcorporaties stoppen steeds vaker met het aansluiten van hun woningen op warmenetten, of dreigen daarmee, omdat energiebedrijven de prijzen hebben verhoogd.

Demissionair minister Jetten voor Klimaat en Energie kondigde vorige week al aan om met een spoedwet de prijs per volgend jaar met tientjes te verlagen, maar dat vindt de Tweede Kamer niet ver genoeg gaan. Daarom komt de ChristenUnie vandaag in een debat over warmtenetten met een voorstel om de prijs voor warmte versneld los te koppelen van de gasprijs.

Nu is de prijs die gebruikers van warmtenetten betalen nog gebaseerd op de gasprijs. Als de prijs van gas stijgt, gaat ook die van het warmtenet omhoog. Minister Jetten werkt aan een wet om een eigen prijs voor warmte te berekenen, gebaseerd op de kosten van het warmtenet.

Maar dat duurt Kamerlid Grinwis van de ChristenUnie te lang. "Hoe langer we wachten met duidelijkheid bieden over de prijs voor warmte hoe kleiner de rol van warmtenetten wordt. Dus laten we vandaag duidelijkheid bieden over die prijs."

Loskoppeling

Daarom wil Grinwis de 'ontkoppeling van de warmteprijs aan de gasprijs' regelen in de warmtewet die de Tweede Kamer vandaag bespreekt. Daarvoor krijgt hij steun van de VVD. "Die loskoppeling is nodig, want mensen op een warmtenet betalen te veel voor hun energie op dit moment", vindt Kamerlid Erkens van de VVD.

De vraag is wel op welke termijn deze ontkoppeling echt verlichting biedt voor warmtenetgebruikers. "Als wij deze wet nu aanpassen, zul je de eerste effecten begin volgend jaar merken, maar sommige onderdelen zullen pas eind volgend jaar effect hebben", denkt Erkens. "Daarom moeten we ook vaart maken."

Ook GroenLinks-PvdA wil dat er voor komend jaar iets gedaan wordt voor de gebruikers van warmtenet. "We moeten ervoor zorgen dat warmtenetten echt een aantrekkelijk alternatief worden en dat zullen we ook vanuit Den Haag moeten regelen", zegt Kamerlid Kröger.

NSC en CDA willen van minister Jetten weten of die loskoppeling van de gasprijs inderdaad voordelig is voor de gebruikers van warmtenetten.

Het is de bedoeling dat warmtenetten uiteindelijk in 2050 een derde van de Nederlandse huishoudens verwarmen.

Kamerleden vinden dat gebruikers nu te veel betalen voor het warmtenet:

Kamerleden: Mensen met warmtenet betalen nu teveel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl