Twee wasberen zijn vandaag teruggevonden en gevangen
NOS Nieuws

Wasberen op eerste dag in dierentuin Leeuwarden ontsnapt

Elf wasberen zijn afgelopen nacht ontsnapt uit hun gloednieuwe verblijf in een dierentuin in Leeuwarden. Negen dieren zijn nog steeds vermist, schrijft Omrop Fryslân.

De ontsnapte dieren behoren tot een groep van twaalf wasberen die gisteren naar AquaZoo in Leeuwarden zijn gebracht. Ze zijn daar in een kleiner, afgesloten gedeelte geplaatst zodat ze konden wennen aan hun nieuwe omgeving. Dat ging niet lang goed: elf van de twaalf dieren ontsnapten tijdens hun eerste nacht in Friesland.

De directeur van de dierentuin benadrukt dat de wasberen niet gevaarlijk zijn voor mensen omdat ze van nature schuw zijn.

De enige wasbeer die vannacht niet ontsnapte uit de dierentuin:

De enige wasbeer die vannacht niet ontsnapte

Het verblijf was ingericht met extra dik gaas, betonpuin op de bodem en een hardhouten fundering, aldus de dierentuin. Toch vonden de wasberen een uitgang. "We hebben graafsporen gevonden", zegt directeur Jeroen Loomeijer tegen de regionale omroep. "Ze hebben twee plekken gevonden die niet goed aaneen waren gesloten."

De dierentuin baalt ervan. Loomeijer: "Dit is ontzettend vervelend, we moeten ze zo snel mogelijk zien te vangen." Vandaag zijn twee wasberen teruggevonden in de dierentuin. "Eentje lag te slapen in een boom, een ander zat tussen bamboebomen." De dieren zijn verdoofd en teruggebracht naar het eigen verblijf.

Vallen neergezet

AquaZoo probeert er alles aan te doen om de dieren snel terug te vinden. Volgens de directeur kunnen de wasberen gemakkelijk over het buitenhek van AquaZoo klimmen en zou dat de zoekactie bemoeilijken. "Dat maakt het zoekgebied alleen maar groter. Iedereen is aan het meehelpen: verzorgers, stagiaires, horecamensen noem maar op." In het dierenpark en in het nabijgelegen natuurgebied de Groene Ster zijn vallen uitgezet.

Zoektocht naar ontsnapte wasberen in Leeuwarden: 'Het is een hele uitdaging'

Het is niet de eerste keer dat wasberen ontsnappen uit een Nederlandse dierentuin. In de zomer van 2020 was dierentuin Wildlands in Emmen vijf wasberen kwijt. Die zijn nooit teruggevonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl