NOS NieuwsAangepast

Ophokplicht pluimvee grotendeels ingetrokken

In bijna heel Nederland mogen kippen, ganzen, pauwen en ander pluimvee weer naar buiten. Demissionair minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekendgemaakt dat de ophokplicht, afgelopen november ingesteld vanwege de vogelgriep, wordt ingetrokken.

De ophokplicht blijft voorlopig wel nog van kracht in de Gelderse Vallei en de Limburgse Peel, omdat daar veel pluimvee dicht bij elkaar leeft. In die regio's blijft ook de afschermplicht nog gelden voor houders met meer dan 250 fazanten, loopvogels of sierwatervogels. Hobbyhouders van pluimvee mogen hun dieren wel weer laten rondlopen.

Het risico op vogelgriep is volgens deskundigen nu laag genoeg voor het intrekken van de landelijke ophokplicht. Een groep deskundigen die de vogelgriepsituatie in de gaten houdt, zegt dat het risico op vogelgriep nu laag tot matig is.

De huidige ophok- en afschermplicht werd twee weken nadat de vorige was ingetrokken ingevoerd. Omdat de situatie snel kan veranderen, zegt het ministerie de situatie nauwlettend in de gaten te houden.

Schapen

Het ministerie heeft ook nader onderzoek laten doen naar blauwtong, de ziekte waaraan duizenden schapen afgelopen najaar bezweken. Van de schapen die blauwtong krijgen, overleeft 75 procent het niet. Bovendien signaleren de onderzoekers dat een groot deel van de schapen in Nederland geen antistoffen heeft, en dus onbeschermd is als er een nieuwe uitbraak van blauwtong komt.

Eerder zei minister Adema al dat hij in de lente weer een opleving van de ziekte verwacht. Een vaccin tegen blauwtong is er nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl