Lily Yohannes
NOS Voetbal

Ajax-talent en Oranje-kandidaat Yohannes (16) in Amerikaanse selectie

Ajax-voetbalster Lily Yohannes is geselecteerd voor het Amerikaanse elftal. De KNVB hoopt dat het 16-jarige toptalent voor Oranje kiest, maar daarvan lijkt (vooralsnog) geen sprake

Yohannes is geboren in de VS, kwam een paar keer uit voor Amerikaanse jeugdteams en heeft (nog) geen Nederlands paspoort, waardoor een oproep voor het Nederlandse team nu nog niet mogelijk is. De KNVB benaderde haar onlangs wel al om mee te trainen met Oranje onder 19.

Yohannes staat op de lijst van Team USA voor de SheBelieves Cup, een vriendschappelijk toernooi. Een keuze voor de VS hoeft nog niet definitief te zijn.

In theorie kan Yohannes ook na een debuut voor de VS nog wisselen van nationaal team. De FIFA staat voetballers onder 21 jaar toe om over te stappen naar een ander nationaal elftal als ze niet meer dan drie duels bij hun 'eerste' land hebben gespeeld. Die regel gaat niet op voor spelers die minuten hebben gemaakt op een (inter)continentaal eindtoernooi.

Bij Ajax brak Yohannes dit jaar op spectaculaire wijze door. Ze speelde vanaf het middenveld een belangrijke rol in het Champions League-succes van de club. De Amsterdammers spelen woensdag de return in de kwartfinales tegen Chelsea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl