Archiefbeeld vaccin
NOS NieuwsAangepast

Mazelen in Eindhoven en omgeving neemt toe, wel nog dezelfde bron

Het aantal gevallen van de mazelen is de afgelopen week in de omgeving van Eindhoven gestegen, meldt GGD Brabant-Zuidoost. Waar er vorige week nog 21 meldingen werden bevestigd zijn het er nu 28. Het gaat om 26 ongevaccineerde kinderen en twee volwassenen. "Alle meldingen zijn te herleiden naar de lokale uitbraak in de regio Eindhoven", schrijft de GGD.

"Dat is gunstig, maar met elk nieuw geval dat erbij komt wordt het risico groter dat je op een gegeven moment de grip verliest op de verspreiding", licht kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning toe.

Volgens Bruijning zijn er momenteel relatief veel mensen vatbaar voor mazelen in Nederland door de lage vaccinatiegraad en omdat het lang geleden is dat er een grote mazelenuitbraak was.

"Als je eenmaal het punt bereikt waarop de verspreiding niet meer te herleiden is en er 'spontane' gevallen opduiken dan kom je in een nieuwe fase met een serieus risico op een grote uitbraak", zegt Bruijning.

Laagste vaccinatiegraad in decennia

Gisteren deden alle kinderartsen in Nederland de oproep aan ouders om hun kinderen te vaccineren volgens het Rijksvaccinatieprogramma, naar aanleiding van de fatale gevallen van kinkhoest waardoor dit jaar al vier kinderen zijn overleden.

Al bijna zestig jaar kunnen kinderen in Nederland via dat Rijksvaccinatieprogramma de dktp-prik (difterie kinkhoest tetanus polio) krijgen. De bmr-prik (bof, mazelen en rodehond) krijgen kinderen sinds 1976. De vaccinaties worden deels in het eerste levensjaar gegeven en 99 procent van de kinderen is in dat geval beschermd.

Eind vorig jaar zakte de vaccinatiegraad onder baby's en peuters voor het eerst in decennia tot onder de 90 procent. Daardoor zijn niet alleen de risico's op mazelen en kinkhoest hoger, maar ook op infectieziekten als bloedvergiftiging en hersenvliesontsteking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl